Dositej dobio spomen – bistu u Temišvaru

PinterestFacebookTwitterShare

Spomen-bista srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića otkrivena je u Temišvaru, u Aleji velikana, u okviru manifestacije “Dani srpske kulture”.
 
“Dositej je na najbolji način pokazao da se može biti i Evropljanin i pripadnik svoje nacije”, rekao je vojvođanski sekretar za kulturu Milorad Đurić pri otkrivanju biste. 

Naveo je da je bista, postavljena nedaleko od rodnog mesta Dositeja Obradovića, način da se oduži dug prosvetitelju. 

“Iako je živeo pre dva veka, Dositej je u izvesnom smislu naš savremenik jer sva pitanja o kojima je razmišljao, važe i danas”, ocenio je Đurić. 

Gradonačelnik Temišvara Georg Cuhandu rekao je da je postavljanje spomen-biste znak podrške rumunskih vlasti očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u Rumuniji. 

Dositej je rođen kao Dimitrije Obradović 1739. ili 1742. godine, a zamonašio se 1758. godine u sremskom manastiru Hopovo, gde je dobio monaško ime Dositej. Odatle je otišao u Dalmaciju, gde je tri godine proveo kao učitelj, da bi zatim krenuo u svet, učeći se na izvorima prosvećenosti. Putovao je po Grčkoj, Albaniji, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Beču, Bratislavi, Parizu, Londonu. 

Bio je prvi srpski prosvetitelj i pisao je dela u tom duhu, kao što su “Pismo Haralampiju”, “Život i priključenija”, “Sovjeti zdravago razuma” i “Basne”. Autor je i svečane pesme “Vostani Serbie”. Dositej je bio prvi ministar prosvete u obnovljenoj srpskoj državi, nakon Prvog srpskog ustanka. Umro je 28. marta 1811. godine, u Beogradu. 

Manifestacija “Dani srpske kulture u Temišvaru” traje od 8. do 14. novembra i obuhvata filmski, književni, muzički i likovni program.