Objavljen peti i poslednji tom Munitićevih “Čudovišta”

PinterestFacebookTwitterShare

Izdavač “Kreativni centar” na lep način se odužio svom autoru i njegovom delu objavivši posthumno peti nastavak serijala “Čudovišta koja smo voleli” Ranka Munitića.

Prvobitno zamišljen kao opus od šest knjiga, serijal je prekinut smrću autora 2009. godine ali je “Kreativni centar” ove godine objavio i petu knjigu koristeći rukopis koji je autor ostavio iza sebe.

U pet knjiga i isto toliko poglavlja autor prati istoriju dugu tri milenijuma i analizira likove iz legendi, mitova, bajki, naučne fantastike, horora i fantazi žanra tragajući za tajnom njihove privlačnosti i popularnosti u pop kulturi.

“Čudovišta” su u neku ruku autorska enciklopedija u kojoj Munitić predstavlja likove od bogova, vila, sirena, veštica, zombija, vukodlaka, Noja i Odiseja, preko Fausta, Artura, Pepeljuge, Pinokija, DŽekila/Hajda, Šerloka Holmsa, do Drakule, Petra Pana, Fantomasa, zmajeva, svemiraca i robota, ali i mesta poput Olimpa, Hada, pakla, Valhale, Kamelota, Atlantide, Oza.

“Čudovišta koja smo voleli” prvi put su izašla u dva toma od po 20 poglavlja u izdanju “Dečjih novosti” 1990. i 1997. godine, ali je izdanje “Kreativnog centra” nova i proširena verzija u pet knjiga sa novim poglavljima i dopunama.

Munitić (1943-2009) bio je teoretičar filma, filmski kritičar, scenarista i režiser. Posebnu pažnju posvećivao je domaćoj kinematografiji, dokumentarnom i animiranom filmu i stripu i fantastici. Bio je član žirija na 20ak svetskih festivala kratkog i animiranog filma.