Izložba “Sa Kanicom po Srbiji” u Kragujevcu

PinterestFacebookTwitterShare

U Galeriji Narodnog muzeja Kragujevca u utorak se otvara izložba “Sa Kanicom po Srbiji” koja je realizovana zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Društva Feliks Kanic uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.
 
Uz pomoć 34 kulturološe i geografske zabeleške sa Kanicovih putovanja, koje je priredio dr Ðorđe S. Kostić, posetioci će imati priliku da kroz odabrane citate i crteže upoznaju kulturno istorijske spomenike, gradove i žitelje Srbije druge polovine 19. veka.

Izložba pripoveda o izuzetnim segmentima našeg kulturnog nasleđa, a da bi se istakao Kanicov doprinos upoznavanju Srbije i Balkan uopšte, izložbu prate publikacija “Slike sa Balkana” Kanica i edukativne radionice za najmlađe muzejske posetioce.

Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz Kostićeve knjige “Srbija-zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka”, 1-2, a kompletan vizuelni materijal predstaljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.

Postavka koja će trajati do 11. decembra, posle Beograda, do sada je gostovala u gradovima koji, su tokom druge polovine 19. veka, bili predmet istraživanje Kanica: Kladovu, Vranju, Nišu, Leskovcu i Valjevu. Izložbu su videli i posetioci sajmova knjiga u Beču i Lajpcigu.