Misterizona smrt Džejn Ostin

PinterestFacebookTwitterShare

Autorka krimi romana Lindzi Ešford smatra da je spisateljica Džejn Ostin bila žrtva trovanja arsenikom i da nije umrla od posledica raka ili Adisonove bolesti, kao što se veruje.
 
Ešford se pre nekoliko godina preselila u Čoton, rodno mesto Džejn Ostin (1775-1817), da bi napisala novi roman. U lokalnoj bilbioteci naišla je na tomove starih pisama Džejn Ostin a među njima je primetila jednu rečenicu koju je autorka napisala nekoliko meseci pre smrti.

“Osećam se mnogo bolje. I izgled mi se popravlja. Zaista sam izgledala loše. Koža mi je bila crna i bela i svake druge loše boje”, navela je autorka romana “Gordost i predrasuda”.

Ešfordova, koja je istraživala moderne forenzičarske tehnike i trovanja za svoje romane, odmah je uvidela da se simptomi mogu povezati sa pigmentacijom karakterističnom za trovanje arsenikom – kada delovi kože poprime crnu, braon ili belu boju.

U to doba, arsenik je bio prilično rasprostranjen i koristio se kao lek za sve, od reumatizma – na koji se Ostinova žalila u svojim pismima – do sifilisa.