Premijera drame “Zli dusi” na dan Narodnog pozorišta

PinterestFacebookTwitterShare

Predstava po kontroverznom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog “Zli dusi”,a u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, premijerno će biti izvedena na obnovljenoj sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u utorak 22. novembra.
 
“Zli dusi” je jedno od najkontroverznijih književnih dela 19. veka. Nijedan roman Dostojevskog nije toliko osporavan. Za jedne kritičare on je bio grubi pamflet, a za druge jedno od najvećih dela svetske literature. I jedni i drugi bili su u pravu. Dostojevski je bio odlučio da se obračuna sa „modernim idejama“ svog vremena, pre svega sa nihilizmom koji je zahvatio rusku omladinu i naprednu inteligenciju – od levih liberala do anarhista Bakunjinove škole. Pisao je „Hoću da izložim neke misli, pa makar moja umetnost stradala“ (…) i „…to što pišem je tendenciozno, odlučio sam da se što je moguće oštrije i žešće izrazim“, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta. 

,,Uveren sam da će predstava dostojno otvoriti obnovljenu scenu ‘Raša Plaović’ i voleo bih da bude na repertoaru i traje do nove rekonstrukcije te scene”, rekao je upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović. 

Reditelj i dramaturg Tanja Mandić Rigonat rekla je da je roman Dostojevskog remek delo klasične književnosti koji sadrži večna pitanja i suštinski se bavi čovekom. 

,, ‘Zli dusi’ je roman koji je u trenutku, kada je nastao u Rusiji, bio označen kao delo koje je posvećeno savremenosti na bespuću. Današnje vreme je, takođe, savremenost na bespuću i te dve savremenosti, ona prošlost i naša današnja današnjica imaju mnogo zajedničkih i dodirnih tačaka”, ocenila je ona i naglasila da je ovaj roman Dostojevskog, u žanrovskom smislu, i politički roman. 

Dramaturg Slavko Milanović rekao je da je dramatizacija teksta Dostojevskog radikalna, ali da se to možda neće videti iz predstave koja je spojena u organsku celinu tako da se čini da ništa iz romana ne nedostaje. 

U predstavi ulogu glavnog junaka Nikolaja Vsevolodoviča Stavrogina tumači glumac Igor Đorđević, a ostale uloge dodeljene su Vjeri Mujović, Dušanki Stojanović Glid, Borisu Komneniću, Branku Vidakoviću, Goranu Jevtiću, Nenadu Stojmenoviću, Aleksandru Srećkoviću i drugim glumcima. 

Premijerno izvođenje predstave je 22. novembra u 20.30 sati, a reprize su 23, 29. i 30. novembra.