Džesmin Vord dobitnica Nacionalne književne nagrade SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Autorka Džesmin Vord ovogodišnja je dobitnica američke Nacionalne književne nagrade za roman “Salvage the Bones” (Spasite kosti) o siromašnoj porodici iz Misisipija koja se suočava sa uraganom Katrina. Stiven Grinblat dobio je nagradu za knjigu “The Swerve: How the World Became Modern” (Zaokret: Kao je svet postao moderan).

Kako prenose agencije, Vordova je nagradu dobila za svoju drugu knjigu ispričanu glasom trudne crne tinejdžerke. “Želela sam da uradim nešto sa svojim vremenom što bi imalo nekog značaja”, rekla je ona objašnjavajući zašto je počela da piše.

Nacionalna književna nagrada je najprestižnija američka književna nagrada i dodeljuju je pisci.

Sudije su roman Vordove nazvali “izvanrednom metaforom” i “pričom koja je iskusno ispričana, ali i mudra”. Grinblatova knjiga bavi se Lukrecijevim epom koji je ponovo otkriven u 15. veku i od tada je inspirisao brojne ličnosti od renesanse do Frojda. Prema rečima autora, knjiga se bavi “mogućnošću knjige da prevaziđe granice i govori preko daljine, prostora i vremena”.

Nagradu za najbolju knjigu poezije dobila je profesorka kreativnog pisanja sa univerziteta u Kentakiju Niki Fini, dok je nagradu za književnost za mlade dobila Tana Lai za roman u stihu “Inside Out and Back Again” o ratu u Vijetnamu i bekstvu njene porodice u Alabamu.

Nagrada za izvanredan doprinos književnoj zajednici dodeljena je jednom od osnivača Sajma knjiga u Majamiju, Mičelu Kaplanu, dok je pesnik Džon Ešberi dobio Medalju za izuzetan doprinos američkoj književnosti.

Svaki od dobitnika nagrada dobio je ček na 10.000 dolara. Među ranijim dobitnicima ove nagrade bili su Džon Apdajk, Filip Rot, Peti Smit.