Kardenio i Šekspir u Domu omladine

PinterestFacebookTwitterShare

Predstava “Šekspir: Izgubljeno/nadjeno” premijerno će biti izvedena u Velikoj sali Doma omladine Beograda u utorak, 29. novembra, kao deo medjunarodnog pozorišnog projekta Kardenio koji sprovodi Univerzitet Harvard.

Autor projekta, jedan od najpoznatijih savremenih šekspirologa Stiven Grinblat na dan premijere održaće u Narodnoj biblioteci Srbije predavanje na temu Šekspirova autonomija, navodi se u saopštenju.

Projekat Kardenio istražuje način na koji različite kulture tumače isti dramski tekst, a od 2008. godine sproveden je u SAD, Indiji, Japanu, Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji, Egiptu i Turskoj.

Izvodjenja tog programa, uključujući i beogradsko, biće prikazana na Festivalu svih Kardenija u Njujorku 2012. godine, a njihova prezentacija postavljena je na internet adresu http://www.fas.harvard.edu/~cardenio/.

Domaća adaptacija komada “Šekspir: Izgubljeno/nadjeno” je komedija o ljubavi koja se odigrava na venčanju.

Predstavu je režirao Ivan Vuković, a medju glumcima su Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović Krković, Andriana Tasić, Katarina Marković, DJordje Marković, Vladimir Tešović i Jovana Filipović.