Predstava “Šekspir: izgubljeno/nađeno” u DOB-u

PinterestFacebookTwitterShare

Predstava “Šekspir: izgubljeno/nađeno” je deo međunarodnog pozorišnog projekta “Kardenio” čiji je nosilac Univerzitet Harvard i biće premijerno izvedena u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 29. novembra u 20 časova.

Autor projekta je Stiven Grinblat, najpoznatiji i najcenjeniji savremeni šekspirolog, koji će ovom prilikom posetiti Beograd i istog dana u 18 časova održati predavanje na temu Šekspirova autonomija u Narodnoj biblioteci Srbije.

Projekat Kardenio istražuje način na koji različite kulture interpretiraju isti dramski tekst, i od 2008. je izvođen u SAD, Indiji, Japanu, Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji, Egiptu i Turskoj i praćen je sjajnom kritikom i velikim uspehom kod publike. Sve ove realizacije će, uključujući i beogradsku, 2012. godine biti prikazane na Festivalu svih Kardenija u Njujorku, a njihova prezentacija nalazi se na sajtu  http://www.fas.harvard.edu/~cardenio/

Domaća adaptacija pod naslovom Šekspir: Izgubljeno/nađeno je komedija o ljubavi, koja se odigrava tokom najljubavnijeg od svih dana – na venčanju. Na tom našem venčanju – da bi bilo zanimljivije – osim vina, muzike i sunčane Italije, tu su još i: Kardenio –  Šekspirov izgubljeni komad, nepozvani gosti, neverstva u cigaret-pauzama, po žbunju i ispod stola, neočekivane prosidbe, plan za ubistvo, još vina, mladost i ludost, klimaks i botoks, trunka političke korektnosti i baš lepi kostimi.

Predstavu režira Ivan Vuković, a među glumcima su Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović Krković, Andriana Tasić, Katarina Marković, Đorđe Marković, Vladimir Tešović, Jovana Filipović.  Prevod i adaptacija su delo Dunje Dušanić. Kostime je kreirala Ljiljana Grujić, a muziku uradio Miroslav Radulović. Za produkciju su zaduženi Nina Mihaljinac i Miljan Peljević (Kulturakt).

Karte se mogu naći u pretprodaji na blagajni Doma omladine od 22. novembra po ceni od 600din i na dan premijere po ceni od 800din. Naredna izvođenja zakazana su za 11, 16. i 17. decembar.