Programi za Dan Narodnog pozorišta

PinterestFacebookTwitterShare

Dan Narodnog pozorišta – 22. novembar biće obeležen tradicionalnom akademijom sa dodelom godišnjih nagrada, premijerom predstave “Zli dusi” i drugim programima kojima će nacionalni teatar u ponedeljak i utorak proslaviti svoj 143. rođendan.


Sutra u podne, na Velikoj sceni, zvanicama će premijerno biti prikazan dokumentarni film Puriše Ðorđevića “Plašim se da se sve razume”. Film traje 55 minuta, a projekciji će, kako je najavljeno, prisustvovati oskarovac Mencl.

Istog dana uveče na velikoj sceni biće predstavljena foto-monografija “Skrivena lepota” autorke Dine Jonsen, pod pokroviteljstvom Narodnog pozorišta, Telenor fondacije i Akademije umetnosti. Na više od sto stranica objavljene su fotografije članova Drame, Opere i Baleta, enterijeri zgrade, dešavanja “iza kulisa”…  Posle promocije, u foajeima pozorišta biće otvorena izložba odabranih fotografija iz “Skrivene lepote”.
 
U utorak, 22. novembra, će biti proslavljena prva godišnjica rada Muzeja Narodnog pozorišta i otvorena izložba “Stevan Sremac, akademik i akademac”. Autori su Zorica Janković i Jovan Mladenović, a postavka je realizovana u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša.

Na velikoj sceni 22. novembra na svečanoj akademiji biće sumirani rezultati ostvareni u prethodnih godinu dana i dodeljene nagrade za umetničke i radne rezultate. Za sada je objavljeno da je nagradu “Raša Plaović” dobila glumica Nataša Ninković.

U utorak uveče biće otvorena adaptirana scena “Raša Plaović” u čijem će holu biti otkrivena ploča sa imenima svih dobitnika nagrade koja nosi ime tog velikog srpskog glumca, a koju Narodno pozorište dodeljuje od 1988. godine.

Kao prva premijera na adaptiranoj sceni biće izvedena predstava “Zli dusi” po romanu Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, sa Igorom Ðorđevićem u ulozi Stavrogina.

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine. Prva predstava – “Ðurađ Branković” izvedena je 22. novembra te godine u gostionici “Kod engleske kraljice”, koja je bila privremeni dom nacionalnog profesionalnog teatra do podizanja zgrade na današnjem Trgu Republike.