Predstava “Žica” u JDP-u 23. novembra

PinterestFacebookTwitterShare

Ansambl Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, nastupiće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu u sredu, 23. novembra.
 
Reditelj Goran Šušljik rekao je na konferenciji za novinare da će to biti prvo gostujuće izvođenje komada “Žica” po tekstu Milene Marković, posle premijere u Kosovskoj Mitrovici 1. avgusta. Šušljik je rekao da to nije predstava samo o Kosovu, univerzalni komad, o svim porodicama zagubljenih i okruženih žicama, bolom. 

Autorka Milena Marković rekla je da u komadu nema otvorene aluzije na političke odnose i stanje na Kosovu jer ta tema “ne pripada literaturi”. 

“Moji komadi govore o ljudima i njihovim patnjama. U komadu nema asocijacije na političku situaciju, jer bi to bilo neumesno i nekorisno”, rekla je Marković. 

Marković je dodala da komad jeste inspirisan aktuelnim stanjem na Kosovu, ali na emotivnom nivou, proisteklom iz ličnog osećanja pravde i nepravde. 

“Po žanru, komad ‘Žica’ je negativna utopija, odnosno formalno i dramski stilizovana groteska, prožeta crnim humorom kao i moji raniji komadi ‘Šine’ i ‘Paviljoni’ “, kazala je Marković. 

Direktor Narodnog pozorišta Nenad Todorović rekao je da je “Žica” 15. premijera tog ansambla, od kada je preseljen u Kosovsku Mitrovicu. 

Prema njegovim rečima, taj komad jedan je od najznačajnijih za to pozorište, a pripreman je u “najnenormalnijim” uslovima u Štrpcu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. 

Glumica Ivana Kovačević rekla je da je komad pripreman i premijerno izveden u Kosovskoj Mitrovici u vreme kada su na administrativnim prelazima na severu Kosova podignute barikade. 

“Predstava je tako počela da živi, a mi smo postali posmatrači tog komada”, rekla je Kovačević. 

Komad “Žica” biće na sceni JDP “Ljuba Tadić” u sredu u 20.00 sati.