(FOTO) Promovisana prva foto-monografija Narodnog pozorišta

PinterestFacebookTwitterShare

Velikani Narodnog pozorišta u Beogradu, Konstantin Kostjukov, Ašhen Ataljanc, Predrag Ejdus, Ljiljana Blagojević, Nataša Ninković, i mnogi drugi glumci, baletani, balerine, operski pevači i svi oni koji iza kulisa utiču na rad pozorišta, lica su prve foto-monografije te institucije pod nazivom „Skrivena lepota“, autorke Dine Jonsen.
 
Foto-monografija predstavljena je na Velikoj sceni Pozorišta, uz performans Ašhen Ataljanc, Milana Rusa i Dejana Kolarova u prisustvu velikog broja velikana pozorišta i gostiju.
 
Dina Jonsen, fotograf i pridruženi član Upravnog odbora Telenor fondacije, sa svojim timom poklonila je Pozorištu ovu monografiju, želeći da doprinese unapređenju i bogaćenju kulturnog stvaralaštva u Srbiji. Ova luksuzna knjiga na 140 strana nastala je zahvaljujući strateškoj saradnji između Narodnog pozorišta i Telenor fondacije, i na jedinstven način predstavlja umetnike Pozorišta koji su ostavili trag u životu jedne od najznačajnijih kulturno-umetničkih institucija u Srbiji.
 
„’Skrivena lepota’ je moj način da se podsetimo da je klasičnoj kulturi potrebna naša pomoć i angažovanje u vremenu u kome dominiraju pop kultura i zabava. Rad na ovom projektu bio je čista radost i zahvalna sam zbog prilike da radim na ovako dragocenom materijalu. On je pružio i jedinstvenu priliku da se vidi i ’nevidljivo’: ono što se dešava iza kulisa, probe, unutrašnji život pozorišta tokom sezone 2011. “, kaže Dina Jonsen.
 
Partnerstvo Narodnog pozorišta i Telenor fondacije uspostavljeno je po ugledu na dugoročnu saradnju Telenora sa Boljšoj teatrom u Moskvi i Narodnim pozorištem u Oslu.
 
„Značaj foto-monografije Narodnog pozorišta leži u tome što ona na atraktivan i vrlo komunikativan način promoviše i slavi umetnost na našim scenama. Pritom, ovaj autorski projekat Dine Jonson pruža nam priliku da sagledamo sebe kroz poglede drugih, a ta spoznaja je, sa stanovišta identiteta umetnika i njegove umetnosti, izuzetno važna jer mi radi tih drugih i postojimo”, kaže Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Prvi zajednički projekat u okviru strateškog partnerstva sproveden je u junu ove godine kada je, zahvaljujući podršci Fondacije, sala Velike scene postala prva u regionu u kojoj slepi i slabovidi ljudi mogu da prate pozorišne predstave. Takođe, instalirani su isti uređaji i u sali renovirane scene „Raša Plaović“, i napravljeni toaleti prilagođeni osobama sa invaliditetom.
 
Sinoć je otvorena i izložba fotografija u foajeima Velike scene Narodnog pozorišta, koja će trajati do 23. novembra. Monografija se može pogledati i na Internet adresi: www.telenor.rs/info/telenorfondacija