Otvorena izložba fotografija Beograda i Varšave

PinterestFacebookTwitterShare

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Ðelić otvorio je u Varšavi izložbu “Primenjena nostalgija”, na kojoj su dvoje autora predstavili fotografije Beograda i Varšave, snimljene u okviru razmene fotografa dveju zemalja.

Otvaranju izložbe, čiji su autori Jakub Stežicki iz Poljske i Zorana Jevtić iz Srbije, prisustvovao je državni sekretar za evropska pitanja Poljske Mikolaj Dovgjelevič, koji je istakao da su Poljska i Srbija povezane na poseban način. On je kazao da je sibolično to što se izložba, koju tradicionalno organizuje kabinet vicepremijera Ðelića u zemljama predsedavajućim EU, dešava u trenutku kada Srbija očekuje status kandidata.

“Na fotografijama se vidi društvena, politička i ekonomska transformacija do koje je došlo u Poljskoj. Nadam se da će tim putem krenuti i Srbija i da će vrlo brzo ispuniti sve uslove za ulazak u EU”, poručio je Dovgjelevič.

Ðelić, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Varšavi, istakao je da je izložba forma tradicije njegovog kabineta, koja se osmi put organizuje u nekoj zemlji koja predsedava Evropskoj uniji. On je ispričao da pre 20 godina Poljaci nisu bili optimisti u pogledu EU, a da danas Poljska predsedava toj zajednici i Poljak je na čelu Evropskog parlamenta.

„Za nas u Srbiji, Poljska je dokaz da je to moguće”, poručio je Ðelić.

Ambasador Srbije u Varšavi Radojko Bogojević je rekao da je izložba zamišljena tako da predstavlja veze između dve zemlje i njihovih naroda.

“Zadatak fotografa nije bio lak, morali su da sagledaju sličnosti između dva grada i čini mi se da su uspeli”, kazao je Bogojević.