Davidu Grosmanu nagrada “Mediči” za roman “Do kraja zemlje”

PinterestFacebookTwitterShare

Jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca David Grosman ovogodišnji je dobitnik nagrade “Mediči” za najbolju knjigu proze prevedenu na francuski jezik u 2011. godini, saopštio je njegov srpski izdavač “Arhipelag”.
 
Nagrada “Mediči” je samo jedna u seriji velikih međunarodnih književnih nagrada dodeljenih Grosmanu za roman “Do kraja zemlje”, a među tim priznanjima poseban značaj imaju nagrada “Albatros” i Nagrada nemačkih izdavača i knjižara za mir.

Knjiga “Do kraja zemlje” do sada je prevedena na oko 30 jezika i postala veliki hit. Grosmanov roman svetska kritika je ocenila kao “novo remek-delo velikog majstora savremene svetske književnosti”, a polovinom aprila Grosman je na Međunarodnom književnom festivalu “Prose fest” u Novom Sadu dobio nagradu “Milovan Vidaković”.

Srpsko izdanje naslova “Do kraja zemlje”, “Arhipelag” je objavio u prevodu Davida Albaharija. Napisan na blizu 600 strana, roman “Do kraja zemlje” je uzbudljiva, nesvakidašnje moćna saga o izraelsko-palestinskim odnosima, o ljubavi i patnji, pogibiji sina u ratu sa Hezbolahom u Libanu. Čudesna snaga Grosmanovog romana, ocenio je izdavač, proističe iz sposobnosti da istoriju svede na ljudsku meru, a da u običnosti otkrije slojeve istorije i nužnosti koje je ona izazvala. Grosman, koji je izjavio da mu je ovo najintimnija knjiga, pripoveda o savremenim događajima, a završetak romana je pogibija piščevog sina u jedinicima izraelske vojske na samom kraju rata sa Hezbolahom.