Dani srpskog filma u Rusiji od 23. do 30. novembra

PinterestFacebookTwitterShare

Manifestacija “Dani srpskog filma” biće održana od 23. do 30. novembra u Moskvi i Velikom Novgorodu, čime će se zaokružiti predstavljanje srpske kulture u Rusiji, najavilo je danas Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva. 

Ministar kulture Predrag Marković zvanično će sutra otvoriti manifestaciju “Dani srpskog filma”, u bioskopu “Hudožestvenji”, a u nastavku posete Moskvi sastaće se u četvrtak, 24. novembra, sa ministrom kulture Ruske Federacije Aleksandrom Avdejevim. 

Moskovska publika imaće priliku da pogleda filmove “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice, “Žena sa slomljenin nosem” Srđana Koljevića, “Besa” Srđana Karanovića, “Medeni mesec” Gorana Paskaljevića, “Šišanje” Stevana Filipovića, “O, Gringo” Darka Bajića, “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića, “Beli beli svet” Olega Novkovića. U Velikom Novgorodu na repertoaru će biti ostvarenja “Žena sa slomljenim nosem”, “Šišanje” i “O, Gringo”. 

Predstavljanje srpske kulture u Rusiji počelo je 15. septembra koncertom Slobodana Trkulje i “Balkanopolisa” u Sankt Peterburgu, a nastavljeno kroz izložbe “Svetsko nasleđe – Srbija” i “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”. “Dani Srbije” u Rusiji održavaju se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture dve zemlje.