“Susret sa meksičkom grafikom” u Servantesu

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba “Susret sa meksičkom grafikom” Toma Ksilandera, svestranog umetnika iz Minhena, na koga je meksička umetnost imala veliki uticaj, biće otvorena večeras u Institutu “Servantes”.
 
Biće izloženo 17 radova, koji su nastali u Meksiku, a većina je rađena veoma zahtevnom tehnikom kolografije. Naziv izložbe, prema rečima samog umetnika, najvernije opisuje suštinu – susret posetioca sa meksičkom grafikom, ali i susret koji je doživeo i sam umetnik pre 15 godina.
 
Ksilander je pejzažni arhitekta, fotograf i grafički umetnik. Rođen je u Minhenu i pripada tradiciji putujućih umetnika koji, što iz radoznalosti, što sudbinski, stignu u Latinsku Ameriku da otkriju inspirišuću magiju kulture tog kontinenta. Godine 1995. uspostavio je prvi kontakt sa Meksikom i započeo izučavanje meksičke grafike kod čuvenog profesora Migela Alvarada. Izlagao je u Meksiku, SAD, Kubi, Švajcarskoj i sada prvi put u Beogradu.
 
Interesantno je da Ksilander ne koristi mobilni telefon ili slične proizvode moderne tehnologije, a u svojim radovima često kritikuje savremeni način života, stres u velikim gradovima, otuđenje, istrebljivanje životinja, problem emigracije.