Izložba Save Stojkova u Evropskom parlamentu

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba pejzaža vojvođanskog autora Save Stojkova pod naslovom “Horizonti ravnice” otvorena je sinoć u Evropskom parlamentu, u okviru  manifestacije „Čula Srbije“ sa ciljem predstavljanja umetničkog blaga naše zemlje i njene bogate kulture.  
 
“Važno je što se ovo dešava nedugo nakon otvaranja Kancelarije Vojvodine u Briselu”, rekao je za Tanjug Dušan Jakovljev, potpredsednik vojvođanske Vlade, “a najvažnije je što je izložbu finansirala Vlada Srbije”.

Jakovljev je obrazložio da je na svečanosti povodom otvaranja Kancelarije Vojvodine, prošlog meseca, evropskim parlamentarcima predočen potencijal Vojvodine za strana ulaganja, dok su u utorak dobili mogućnost da vide kako Vojvodina stvarno izgleda.

Stojkov (86), pejzažista, koga neki kritičari upoređuju sa čuvenim francuskim umetnikom Pusenom, nije mogao da prisustvuje otvaranju zbog bolesti.

Među mnogobrojnim poslanicima Evropskog parlamenta koji su došli na izložbu bili su Edvard Kukan, šef grupe prijatelja Srbije u EP, i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.
 
Srbiju će na ovoj manifestaciji takođe predstavljati prvak sveta u etno trubačkoj muzici Dejan Petrović i prvakinja beogradske opere Suzana Šuvaković – Savić.
Ovaj izuzetno važan kulturni događaj realizovan je uz pomoć EPS-a, Transnafte i Kompanije „Dunav osiguranje“.