Počela rekonstrukcija čuvenog dvorca Dunđerski

PinterestFacebookTwitterShare

Dvorac Dunđerski, jedan od najpoznatijih i najugroženijih spomenika kulture u Vojvodini, u kojem je Laza Kostić upoznao Lenku Dunđerski i njoj u čast ispevao jednu od najlepših ljubavnih pesama „Santa Maria Della Salute”, ipak će biti spasen.
 Pre početka rekonstrukcije kiša je prodirala kroz pukotine na krovu, obrušio se prednji svod, lopovi su pokrali bakarne oluke, mesingane kvake, lustere. Mesna zajednica Čelarevo pokrenula je inicijativu za njegovu restauraciju i na taj način ga spasla od potpune propasti.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu obezbedio je 5,2 miliona dinara za radove na dvorcu Dunđerski u Čelarevu, koji su počeli prošlog meseca. Prema rečima šefa gradilišta Đorđa Beljina, ovaj kulturno-istorijski spomenik je sada zaštićen od kiše, snega i lopova.

Uradili smo novu međuspratnu konstrukciju pošto smo dotrajale crvljive grede zamenili novim. Postavili smo oluke i horizontalne sakupljače vode u obimu cele zgrade. Svesno smo da smo narušili autentičnost jer smo umesto bakarnih, koji su zanimljivi lopovima, postavili polucinkovane oluke. Uradili smo ukrasni trem na ulazu u dvorac, koji se pre nekoliko meseci obrušio. Zamenjena su zadnja i bočna vrata, dok su prednja restaurirana. Na podrumske prozore postavili smo žičanu ogradu da bismo sprečili vandale i lopove da ulaze u dvorac, kaže Beljin, dodajući da se radovi privode kraju.

Prilikom nedavne posete dvorcu Dunđerski, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Milan Micić izjavio je da 5,2 miliona dinara neće biti dovoljno za sve što je neophodno da se uradi. Prema njegovim rečima, u prvoj fazi će dvorac biti zaštićen od spoljnih atmosferskih uticaja da bi se zaustavilo njegovo propadanje, a tek zatim će se krenuti sa rekonstrukcijom i njegovim privođenjem određenoj nameni.
 
Moguće je da ćemo započeti još neke radove tokom ove godine, ali najpre Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture mora da proceni potrebna finansijska sredstva i redosled radova na dvorcu, rekao je Micić.