Pola veka Arheografskog odeljenja NBS

PinterestFacebookTwitterShare

Narodna biblioteka Srbije ove godine obeležava 50 godina od osnivanja Arheografskog odeljenja i tim povodom je danas predstavila kapitalno delo ovog Odeljenja “Opis ćirilskih rukopisnih knjiga manastira Visoki Dečani”.

Upravnik NBS Sreten Ugričić je ovim povodom najavio održavanje međunarodnog naučnog skupa “Dečani u svetlu arheografskih istraživanja”i otvaranje izložbe “Predanje dečanskih rukopisa” u četvrtak, 24. novembra. On je istakao da je Arheografsko odeljenje NBS od osnivanja, zahvaljujući svojim stručnim rezultatima, steklo veliki ugled u slavističkom svetu i prepoznato je kao jedinstven regionalni naučni centar za proučavanje i opis ćirilskih srednjovekovnih rukopisa.

Aktuelni načelnik Odeljenja Radoman Stankovića je skrenuo pažnju na časopis “Arheografski prilozi”, koji objavljuje Odeljenje od 1979. kao jedan od, po njegovim rečima, najrelevantnijih naučnih i stručnih časopisa u svojoj oblasti i međunarodno priznat. Stanković je podsetio da je 1958 na Svetskom kongresu slavistike u Moskvi odlučeno da se u celom svetu izvrši popis slovenskih rukopisnih knjiga i da je NBS dobila u zadatak da popiše, prouči i istraži cirilične rukopise i knjige na teritoriji cele Jugoslavije i srpskih koje su izvan zemlje.

Stanković je nabrojao rukovodioce Arheografskog odeljenja za proteklih pet decenija. To su bili akademici od Vladimira Mošina osnivača, preko Irene Grickat-Radulović, Dimitrija Bogdanovića do Aleksandra Mladenovića,čiji je rad sa saradnicima sačuvan u posebnoj ediciji NBS koja sadrži nekoliko kapitalnih dela srpske arheografije (30) kao i pet knjiga iz oblasti filigranologije Radomana Stankovića neophodnih za datiranja srednjovekovnih rukopisa. Beogradska filigranološka škola koja se razvila u Arheografskom odeljenju NBS jedinstvena je u slavističkom svetu.

U radu načnog skupa 24. novembra, prema rečima Stankovića učestvovaće 30 naučnika iz zemlje i sveta a izložba prvi put prikazuje, na jednom mestu, neke od najlepših rukopisnih knjiga iz Dečana pošto je NBS poveren veći deo zbirke rukopisnih i starih štampanih knjiga od osnivanja manastira, pa do XIX veka.

Stanković je podvukao da je dečanska rukopisna zbirka nalazi odmah iza hilandarske, po značaju i obimu jer ima rukopisa starijih i od samog manastira i uglavnom se očuvala u celini. U ktitorskoj povelji osnivača , Stefana Dečanskog, se među darovima pominju i knjige , istakao je Stanković.(