U Torinu izložen retko viđeni portret Leonarda da Vinčija

PinterestFacebookTwitterShare

Samo dve sedmice nakon najveće izložbe dela velikog italijanskog renesansnog slikara Leonarda da Vinčija u londonskoj Nacionalnoj galeriji, u Torinu je povodom obeležavanja 150. godišnjice ujedinjenja Italije izložen jedini autoportret velikog umetnika i izumitelja, objavio je “Telegraf”.


Crtež ostarelog Leonarda centralni je eksponat izložbe “Leonardo: genij, mit”.
 
“Među 30-ak skica i crteža predstavljenih izložbom, ističe se poznati autoportret koji je do sada bio izložen samo dva puta, na izložbama 1929. i 2006.2, piše “Telegraf”.
 
Reč je o crtežu crvenom kredom na papiru dimenzija 33,5 x 21,6 centimetara i jedinom poznatom portretu umetnika koji se pripisuje samom Leonardu, nastao oko 1515. kada je imao 63 godine.
 
Posle Leonardove smrti 1519. njegova dela su preseljena u vilu njegovog učenika Frančeska Melzija, čiji su naslednici kasnije zbirku rasprodali. Portret se danas nalazi u torinskoj Kraljevskoj knjižari.
 
Crtež je osiguran na 50 miliona eura i izložen je u posebnoj staklenoj kutiji otpornoj na udarce i opremljenoj senzorima. Izložba je otvorena do 29. januara 2012.