Bioskop u Leskovcu postaje bazar?

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici kulturnih institucija u Leskovcu zatražili su danas od lokalnih vlasti da ne dozvole da se bioskop u zgradi Doma sindikata pretvori u kineski tržni centar.
 
Rukovodstvo Samostalnog sinikata za Jablanički okrug poseduje u centru Leskovca zgradu od oko 4.000 kvadrata sa bioskopskom dvoranom sa više od 700 sedišta i rotirajućom velikom scenom, koju namerava da izda u zakup zainteresovanima. Pomoćnica upravnika Narodnog pozorišta u Leskovcu Biljana Grozdanović rekla je na konferenciji za novinare da zaposleni iz kulture žele da zaustave taj proces. 

“Upućujemo apel lokalnoj vlasti da stupi u kontakt sa rukovodstvom sindikata i za potrebe grada i građana Leskovca na određeni način reši korišćenje sale”, rekla je Grozdanović. 

Prema njenim rečima, salu bi trebalo adaptirati i od nje stvoriti multifunkcionalni prostor za kulturne potrebe, kao što su baletske predstave, mjuzikli, gostovanja opere i filharmonije. Upravnik pozorišta Zoran Rakić i predstavnici Muzičke škole i Biblioteke “Radoje Domanović” rekli su da je ta bioskopska sala posebno važna za Leskovac zato što ima više od 700 sedišta, veliku rotirajuću scenu i odličnu akustičnost. 

U kabinetu gradonačelnika nisu danas želeli da komentarišu zahteve koje je uputilo četiri od pet leskovačkih kulturnih institucija. 

Predsednik Samostalnog sindikata Ivan Jovanović rekao je da je iznenađen “naknadnom reakcijom kulturnih poslenika”. 

“Možemo da razgovaramo na tu temu, ali konačnu reč daje naša organizacija. Bioskop godinama ne radi, elektromotori koji pokreću binu su davno van funkcije, a Sanitarna inspekcija je pre godinu dana zabranila održavanje skupova u toj dvorani”, objasnio je Jovanović. 

Rukovodioci leskovačkih kulturnih institucija izračunali su da je za obnovu sale od gotovo 800 kvadrata, neophodno oko 20 miliona dinara i izrazili spremnost da zajedno sa sindiklacima i lokalnom samoupravom projektom konkurišu kod stranih donatora i domaćih ministarstava. 

“Nećemo se smiriti dok se ovo ne reši, jer su taj objekat od članarine pravili naši ocčevi i zato što je reč o najreprezentativnoj dvorani u samom centru grada”, naglasila je Grozdanovićeva. 

Sličnu salu sa rotirajućom scenom u Leskovcu poseduju Narodno pozorište u kome se nekoliko meseci ne izvode predstave, jer se zgrada renovira, ali je ta pozornica znatno manja i ima tri puta manje sedišta.