Postavka posvećena Ivi Andriću na Aerodromu “Nikola Tesla”

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom obeležavanja 50.godišnjice od dodele Nobelove nagrade književniku Ivi Andrići, na Aerodromu “Nikola Tesla” u nedelju, 27. novembra biće otvorena izložba posvećena životu i radu našeg jedinog nobelovca. 

Izložbu će otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i generalni direktor AD Aerodoma “Nikola Tesla” Beograd prof. dr Velimir Radosavljević, najavilo je ministarstvo. 

Postavka je podeljena na više delova, a posetioci će se na različitim destinacijama na aerodromu moći upoznati sa delom Ive Andrića kao i zanimljivim materijalom iz njegove diplomatske službe. Andrić je više od 20 godina bio u diplomatskoj službi Kraljevine Jugoslavije, boravio je u mnogim evropskim prestonicama: Rim, Pariz, Bukurešt, Marsej, Madrid, Brisel, Ženeva, Berlin, što je iskorišćeno kao tema koja je zanimljiva da se predstavi na različitim destinacijama aerodoma, pri dolasku i odlasku putnika. 

Postavka je realizovana u saradnji sa Muzejom grada Beograda a za njenu izradu korišćeni su materijali iz Legata Ive Andrića: rukopisi, fotografije, dokumenta, umetnička dela, lični predmeti, priznanja i odlikovanja.