Aplauzi za “Žicu” u JDP-u

PinterestFacebookTwitterShare

Srpska drama Narodnog pozorišta Priština, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, uspešno se predstavila 23. novembra beogradskoj publici na velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
Veliki glumački ansambl izveo je predstavu “Žica” po tekstu Milene Marković u režiji Gorana Šušljika, čija je premijera bila 1. avgusta ove godine, u vreme barikada, na brdu iznad Kosovske Mitrovice.
 
Mnogobrojna publika, u kojoj je bilo više ličnosti iz umetničkog nego iz političkog miljea, reagovala je dugim aplauzom na ovu ozbiljnu i po sadržaju mračnu, a scenski razigranu predstavu.

“Žica” je do sada najznačajniji i najzahtevniji projekat ansambla u kome igraju Ivana Kovačević, Igor Damnjanović, Milan Vasić, Anika Grujić, Jasmina Stoiljković, Milena Jakšić, Bora Nenić i drugi. Scenograf je Aleksandar Subotić, kostimograf Maja Mirković, a kompozitor Irina Dečermić. Priča prati jednu porodicu u kući u planini teško opterećenu zlom, strastima, porokom, unutrašnjim destruktivnim silama. Simbolične slike i arhetipske situacije nose tragove “Nečiste krvi” Bore Stankovića, a svet ovih ljudi osujećenih života opasan je žicom, koja i bukvalno uokviruje scenu.

Prema rečima reditelja, ovaj komad nije samo priča o Kosovu, već o svim porodicama zagubljenim u nekim planinama, okruženim žicama, preprekama, bolima i nemogucnošću da ogromnu žudnju za životom i ljubavlju ostvare. U potresnoj drami, koju autorka žanrovski opisuje kao negativnu utopiju ili grotesku, dominiraju crni humor i songovi kao kontrapunkt nemoći i patnji.

Rad na predstavi započet je u Beogradu, nastavljen u Štrpcu i završen u Kosovskoj Mitrovici.

Realizaciju su pomogli Ministarstvo kulture i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Republike Srbije.