Kusturica snima film o Dostojevskom

PinterestFacebookTwitterShare

U okviru Dana kulture Srbije u Rusiji, projekcijom filma “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice, u Moskvi je u sredu uveče otvorena Nedelja srpskog filma. Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i infromatičkog društva Srbije, otvorio je ovu manifestaciju.


 Prikazivanju filma “Crna mačka, beli mačor” prisustvovao je i autor Emir Kusturice. On je, predstavljajući svoj film, govorio o velikom uticaju na njegov stvaralački rad filmova ruskog režisera Nikite Mihalkova, koji je takođe bio prisutan, kao i pisaca Antona Čehova i Fjodora Dostojevskog.

Režiser je privukao najviše pažnje, a Kusturica je otkrio da se sprema za snimanje filma u Rusiji i da će to biti film o Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom pod nazivom “Dragi moj Fjodore”.

Otvaranju manifestacije prethodila je izuzetno posećena konferencija za novinare, na kojoj su, osim Kusturice, govorili Jelica Kurjak, ambasadorka Srbije u Rusiji, Darko Bajić, režiser, Ivana Zečević, predstavnik Ministarstva kulture Srbije, i Vjačeslav Teljnov, šef filmskog odeljenja Rusije.

Kurjakova je izrazila nadu da će ta manifestacija privući podjednako veliko interesovanje publike, kao što je to bio slučaj u Beogradu kada su na sličnoj manifestaciji predstavljeni filmovi ruske proizvodnje.

“Ovo je jedan od najvećih kulturnih događaja. Doneli smo u Moskvu filmove najboljih srpskih reditelja koji su poznati u svetu. Nadam se da će publika uživati”, rekla je Kurjakova.

Nedelja srpskog filma biće održana i u Velikom Novgorodu od 23. do 30. novembra.

Dani kulture Srbije u Rusiji otvoreni su u septembru koncertom Slobodana Trkulje, a nastavljeni su promocijom monografija Svetska baština Srbije i otvaranjem izložbe fotografija srpskih crkava i manastira koji su pod zaštitom UNESCO-a i izložbom fotografija “Tolstoj i Srbi”.
Sledeće godine očekuje se velika izložba dela srpskih slikara iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije.