Srpska truba u Evropskom parlamentu

PinterestFacebookTwitterShare

U organizaciji Vlade Republike Srbije, u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu, završena je dvodnevna manifestacija „Čula Srbije“ sa ciljem predstavljanja umetničkog blaga naše zemlje i njene bogate kulture.
 

Mali broj umetnika ima tu čast da predstavi svoja umetnička dostignuća i dela i svoju zemlju na tako značajnom mestu kao što je sala Evropskog parlamenta u Briselu, a ovim događajem je Srbiji ukazana i ta čast.

Manifestacija „Čula Srbije“ otvorena je izložbom radova našeg proslavljenog slikara Save Stojkova, koji je svojim delom i veštinom uspeo da se nametne kao jedan od najvećih živih slikara Srbije, a svrstava se i među 100 najznačajnijih slikara današnjice.

Izložbu  pod nazivom „Horizonti  ravnice“, kojom je Srbija na najbolji način predstavljena Evropi, svečano je otvorio Miloslav Ransdorf, potpredsednik grupe u Evropskom parlamentu Ujedinjena evropska levica – Nordijska zelena levica i jedan od osnivača neformalne poslaničke grupe “Prijatelji Srbije”, koji je tom prilikom rekao:

“Na slikama, pejzažima Save Stojkova, čovek je vidljiv, ali nema potrebu da dominira prirodom. Ovde su čovek i priroda predstavljeni u apsolutnoj ravnoteži.  Sava je obično srpsko ime, ali je istovremeno Sveti Sava najveća istorijska ličnost Srbije. Sveti Sava je isticao da narodi zapada smatraju Srbe narodom  istoka i obrnuto narodi istoka smatraju Srbe narodom zapada. Nadamo se da će Srpski narod ući u porodicu evropskih država, jer Evropa nije celovita bez Balkana, bez Srbije kao centralne ekonomije i društva na Balkanu.”

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj poslanika Evropskog parlamenta.
 
Drugog dana manifestacije ovu  izložbu “ Horizonti ravnice” obišao je zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je tom prilikom svoje utiske podelio  sa članom Evropskog parlamenta i predsedavajućim neformalne poslaničke grupe “Prijatelji Srbije” Viktorom  Bostinarom.
 
Našu zemlju su drugog dana manifestacije uz zvuke trube, predstavili prvak sveta u etno trubačkoj muzici Dejan Petrović, prvakinja beogradske opere Suzana Šuvaković Savić i virtuoz na violini Siniša Zlatić. Veče je svečano otvorio zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji se tom prilikom obratio prisutnima rečima:
 

“Poštovane dame i gospodo, velika mi je čast da vam poželim dobrodošlicu na srpsko veče u Evropskom parlamentu. Po prvi put u ovoj značajnoj evropskoj instituciji se čuje srpska truba I igra srpsko kolo. Najzad je došao trenutak da se i iz Srbije čuju neki lepši zvuci. Ovo je još jedan pokazatelj da Srbija želi da postane član Evropskih naroda i deo  evropske porodice. Kvalitet sadržaja kojima se večeras predstavljamo uveriće vas da to zaslužujemo odavno. Želimo da uđemo u Evropsku uniju uz predstavljanje I negovanje našeg nacionalnog I kulturnog identiteta, na koji smo ponosni. Uživajte  u zvucima srpske trube po prvi put u istoriji Evropskog parlamenta’’.
 

Značaj kulturnog predstavljanja Srbije Evropi prepoznale su naše najveće nacionalne kompanije Elektroprivreda Srbije, Transnafta i kompanija „Dunav osiguranje“ i svojim učešćem pomogle realizaciju manifestacije „Čula Srbije“ i time, još jednom, pokazale svoje društveno odgovorno poslovanje.