Objavljen “izgubljeni” prvi roman Džeka Keruaka

PinterestFacebookTwitterShare

Prvi roman američkog pisca Džeka Keruaka, za koji se godinama verovao da je izgubljen, objavljen je nedavno, 40 godina posle smrti autora, prenosi BBC.
 
Keruak, jedan od najpoznatijih pisaca bit generacije, napisao je knjigu “The Sea Is My Brother” (More je moj brat) kada je imao 20 godina. Knjiga je zasnovana na njegovom iskustvu dok je radio kao pomorski trgovac. Autor, kroz seriju pisama prijatelju Sebastijanu Sampasu, priča svoj život i dogodovštine na moru.

“Knjiga je zaista važna jer pokazuje kako je Džek razvio svoj proces pisanja”, rekla je urednica knjige Don Vord. “Pisma iz tog perioda pokazuju da su on i Sebastijan čitali važne pisce tog doba i da su obraćali pažnju na promene u književnim stilovima i autobiografskim delima”.
 
Vordova je navela da je knjiga izuzetno važna jer “otkriva stranu (Keruaka) koju uglavnom ne vidimo u njegovim knjigama”. Rukopis je slučajno pronašao Keruakov zet u piščevim arhivima, na iznenađenje stručnjaka.
 
“Knjiga se ponekad pominjala u pismima ali niko nije očekivao da je reč o velikom delu”, objasnila je Vordova.
 
Keruak je rođen 1922. godine i još kao mlad je počeo da piše. Pre nego što je postao pisac, radio je kao sportski novinar, građevinac i dva puta je bio u mornarici. Prva knjiga mu je objavljena 1950. godine. Njegov roman “Na putu” o spontanom putovanju bio je i ostao najpoznatija i najuticajnija Keruakova knjiga i glas posleratne bit generacije.