Sajam knjiga u Nišu: Sve u znaku Andrića

PinterestFacebookTwitterShare

Više od 70 izdavača učestvuje na 48. sajmu knjiga i grafike u Nišu, najavljeno je u četvrtak u Niškom kulturnom centru. Štand na ovoj velikoj smotri izdavaštva koja traje od 28. novembra do 4. decembra u hali Čair imaće i Kompanija “Novosti” koja, kao posebnu poslasticu, posetiocima nudi tek odštampanu, jedinstvenu, ekskluzivnu autobiografiju Žarka Lauševića – “Godina prođe, dan nikad”.
 
– Ovogodišnji sajam biće u znaku Ive Andrića, budući da obeležavamo pola veka od dodeljivanja Nobelove nagrade – kaže za “Novosti” Srđan Savić, direktor NKC. – Odmah po otvaranju biće upriličeno književno veče posvećeno stvaralaštvu našeg nobelovca, na kojem pored književnika govori i Dragan Dragojlović, upravnik Andrićeve zadužbine.
 
Sajam otvara Vladimir Bajac.
 
I ove godine dodeljuju se reprezentativne sajamske nagrade u tri kategorije – Presad mudrosti (za celokupno izdavaštvo, najbolju ediciju, najbolje pojedinačno izdanje), Inicijal (nagrade za afirmaciju književnosti) i Otisak (priznanja za grafičko oblikovanje knjige). O njima odlučuje žiri u sastavu Dejan Aleksić, Denko Rangelov i Zoran Ćirić.
 
Izdavači će ponuditi i popuste od 10 do 50 odsto. U izdavačkom sektoru Kompanije “Novosti” najavljuju da će na niškom sajmu od 63 izdanja većina biti na popustu. Dečji klasici prodavaće se po ceni od 50 dinara, knjige iz edicija “Zlatni Rusi” i “Zlatni Francuzi” koštaće 100 dinara. Primerci “Zlatnih Evropljana” iznose 250 dinara, ali u specijalnom paketu od 12 knjiga moći će da se kupi po ceni od 2.500 dinara. Tu su i bestseleri “Na Drini ćuprija” Ive Andrića (350 dinara), “Smrt je neprovjerena glasina” Emira Kusturice (400) dinara, “Milovan Đilas” Bore Lalića (450 dinara)…