Novi roman Dejana Stojiljkovića

PinterestFacebookTwitterShare

Pisac Dejan Stojiljković, autor bestselera “Konstantinovo raskršće” ovih dana je završio svoj novi roman “Duge noći i crne zastave”, koji će objaviti izdavačka kuća “Laguna” iz Beograda.
 
U pitanju je roman koji je pisan skoro tri godine i koji pred čitaoce ponovo donosi žanrovsku mešavinu u autentičnom istorijskom okviru što je postao prepoznatljiv Stojiljkovićev manir.

Roman je smešten u 1386. godinu i govori o samim počecima trogodišnjeg srpsko-turskog rata koji se završio čuvenom Kosovskom bitkom. U fokusu radnje su vladari dve sukobljene zemlje, Knez Lazar Hrebeljanović i Murat I Hudavidegar (Pravedni) kao i vitezovi Reda Zmaja: Ivan Kosančić, Milan Toplica i Miloš Obilić.

Priča prati događaje vezane za potragu trojice vitezova koja se dešava u Makedoniji, istovremeno se baveći događajima na srpskom i turskom dvoru koji prethode odlučujućem osmanlijskom pohodu na Evropu. Finale romana rezervisano je za bitku za Pirotsku tvrđavu a u njega je utkana i jedna ljubavna priča – romansa između Miloša Obilića i Olivere Lazarević. Stojiljkovićeva gotovo filmska naracija odvešće čitaoca pravo u srednji vek gde će biti svedok spektakularnih bitaka, uzbudljivih potera i dvoboja na život i smrt.

“Dosta mesta u romanu zauzimaju predanja o demonima i anđelima, slovenska i islamska mitologija, a čitaoci će imati prilike da vide Ivana Kosančića kako tumači Kabalu, sluša osmanske derviše kako se došaptavaju sa duhovima predaka, bude svedok nesvakidašnjih susreta. Kroz knjigu defiluju i druge poznate ličnosti iz istorije i legedne: Marko Kraljević, Bajazit Munjeviti, Nikola Altomanović, braća Musići, Jakub Čelebija…”, piše u saopštenju izdavača.

Roman će početkom 2012. godine izaći u Laguninoj ediciji “Meridijan” koju uređuje Igor Marojević.