Izložba “Sa Kanicom po Srbiji” u Budimpešti

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba “Sa Kanicom po Srbiji”, nastavljjući seriju gostovanja, u petak će biti otvorena u Austrijskom kulturnom forumu u Budimpešti, najavio je Narodni muzej u Beogradu.
 
Realizovana zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja, Društva Feliks Kanic i Austrijskog kulturnog foruma, te podršci Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, izložba pripoveda o izuzetnim segmentima srpskog kulturnog nasleđa koji su tokom druge polovine 19. veka zaintrigirali i inspitisali jednog namernika.

Kako bi se objasnio Kanicov doprinos upoznavanju Srbije i Balkana uopšte, izložbu prati publikacija “Slike sa Balkana Feliksa Kanica” koja je rezultat međunarodnog naučnog skupa, čiji su se učesnici bavili različitim aspektima Kanicovog života i dela.

Uz pomoć 15 kulturološko-geografskih zabeleški sa Kanicovih putovanja po Srbiji, koje je priredio dr Đorđe S. Kostić, posetioci će imati priliku da upoznaju kulturno-istorijske spomenike, gradove i stanovnike Srbije druge polovine 19. veka. Kroz vizuru radozalog istraživača širokih pogleda, sagledana je i zabeležena slika o mladoj Kneževini Srbiji koja teži napretku i koja je tokom svake naredne posete Kanicu razotkrivala po jedan do tada nepoznat segment tradicije na kojoj se temljila i ideja kojima je srtemila.

Zahvaljujući njegovim zabeleškama i likovnim zapisima, potonji istraživači dobili su pouzdano polazište za nova putovanja i otkrića, ali i inspiraciju za dalji razvoj kulturnih veza i brige o zajedničkoj baštini, naveo je Narodni muzej.