Obožavateljke Oskara Vajlda poljupcima uništavaju njegov spomenik

PinterestFacebookTwitterShare

Irski pisac Oskar Vajld jednom je napisao da “poljubac može uništiti ljudski život, ali nije znao da može i da nanese štetu i kamenoj nadgrobnoj ploči, piše britanski dnevnik “Gardijan”.
 
List navodi da obožavateljke Oskara Vajlda na njegovom nadgrobnom spomeniku na groblju u Parizu, ostavljaju neobičan znak poštovanja, otisak usana namazanih karminom. Prema pisanju lista, ovim se  ne narušava samo izgled spomenika, već dolazi i do njegovog propadanja.
 
Vajld je preminuo u Parizu 1900. godine u 46. godini i njegov restaurisan nadgrobni spomenik biće otkriven tokom naredne sedmice.
 
“Gardijan” navodi da će spomenik biti zaštićen od “preteranih izliva nežnosti”.
 
List ističe da su posetioci Vajldovog groba godinama ostavljali ljubavne poruke, ali sve se to promenolo krajem devedesetih godina prošlog veka kada je neko ostavio trag usana na spomeniku. Od tada su poljupce i nacrtana srca pratili i grafiti sa izrazima ljubavi i što je najčudnije, većinu su napisale žene.
 
Vajldov unuk Merlin Holand rekao je da je ruž postao “ozbiljan problem” jer mast ulazi u kamen.
 
“Samo čišćenje uzrokovalo je delimična oštećenja kamena. Nisu urodili plodom ni brojni apeli javnosti. Ostavljanje poljupca na grobu Oskara Vajlda postala je nezaobilazna turistička destinacija u Parizu. Iako bi nekoga i uhvatili na delu, iako je predviđena kazna 9 000 evra, većina počinioca su turisti tako da su oni već kod kuće kada slučaj dođe do suda”, rekao je on.
 
On je dodao da je, sa tehničke strane, grobnica veoma blizu nepovratnog oštećenja.
 
Gradske vlasti Pariza ponudile su nadoknadu dela troškova za očuvanje spomenika dok je Irska najavila da će sve platiti putem kancelarije za javne radove iz Dablina, koja je odgovorna za spomenike te zemlje i zgrade u inostranstvu. Irci su platili čišćenje i “razmašćivanje spomenika”, kao i staklenu pregradu kojom će spomenik biti okružen kako bi bili sprečeno novo nanošenje štete.