Dodeljena nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

PinterestFacebookTwitterShare

Nagrada Spomen-zbirke Pavle Beljanski za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti dodeljena je danas u Beogradu Danki Obradović za rad ”Tursko-balkanski stil u srpskoj arhitekturi”, odbranjen na odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Danka Obradović iz Čajetine je sa radom koji je odbranila kod profesora doktora Aleksandra Kadijevića, 44. dobitnica ove prestižne nagrade, koja se dodeljuje kao završnica izložbe ”Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu”.

Na početku ceremonije prisutnima se obratila upravnica zbirke Pavla Beljanskog, Jasna Jovanov koja je podsetila da je 1965. godine Beljanski ustanovio ovu nagradu i da je imao na umu da obezbedi i podstakne mlade istoričare umetnosti da se usmere ka naučnom radu ne misleći samo na nacionalnu istoriju umetnosti već na upravo onu oblast koju pokriva njegova kolekcija.

Uručene su zahvalnice saradnicima i onima koji su pomogli realizaciju ove izložbe. Zahvalnicu je u ime Ministarstva kulture,informisanja i informacionog društva primio ministar Predrag Marković.

Profesorka sa Filozofskog fakulteta u Beogradu sa odeljenja istorije umetnosti i članica upravnog odbora Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Saša Brajević svečano je uručila nagradu ovogodišnjoj dobitnici.

Ona je pročitala i odluku ocenjivačke komisije u sastavu – vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Boško Milin, docenti Nenad Radić i Jelena Erdeljan sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, magistar Ana Veljković i profesorka Jasna Jovanov upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

”Danka Obradović je sveobuhvatnim pristupom kome je prethodio obiman istraživački rad, dala značajan doprinos revalorizaciji tursko – balkanskog stila kao važnog segmenta srpskog arhitektonskog nasleđa”, rekla je Brajević, dodavši da je Obradovićeva “analizom društveno istorijskih prilika u Srbiji i reprezentativnih građevina pokazala i ”opravdala smisao bavljenja istorijom srpske umetnosti i arhitekture”.

”Ističući slikovitost i maštovitost dvorišnih fasada građevina tursko – balkanskog stila autorka poručuje da je ”čovekoljubiv” stil ove arhitekture koja ugađa prohtevima duše svojim oblikovnim skladom zaslužio posebno mesto u istoriji srpske arhitekture”, istakla je ona.

Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ustanovio je sam Beljanski 1965. godine poklonivši galeriji sliku Vlaha Bukovca ”Velika Iza”. Nagrada se redovno dodeljuje od 1968. godine. Na ovaj način kolekcionar je zaokružio institucionalni rad svog Legata.