Umro režiser Ken Rasel

PinterestFacebookTwitterShare

Ken Rasel, britanski režiser filmova “Zaljubljene žene” i “Maler”, umro je u 85. godini, javile su u ponedeljak svetske agencije. Raselov sin Aleks rekao je da je njegov otac umro u nedelju u bolnici u Londonu.
 
Muzika je imala centralnu ulogu u mnogim Raselovim filmovima, uključujući ostvarenja “Tomi” i “Čajkovski”.

 
Raselova karijera počela je biografskim filmovima koje je snimio za Bi-Bi-Si (BBC) od 1959. do 1962. Medju njima su bile priče o Beli Bartoku, Klodu Debisiju, Isidori Dankan i Danteu Rosetiju.

Nakon uspeha njegovog filma o britanskom kompozitoru Edvardu Elgaru iz 1962, Rasel dobija priliku da snimi prvi igrani film – njegov debi je 1964. komedija “F r e n c h D r e s s i n g”, a tri godine kasnije snima triler “Billion Dollar Brain”, u kojem glavnu ulogu igra Majkl Kejn.

Film “Zaljubljene zene”, po istoimenoj knjizi D. H. Lorensa iz 1969, ima ogroman uticaj na Raselovu karijeru. Film je postigao uspeh i kod publike i kod kritike.

Akcenat na erotici u tom filmu, a posebno čuvena scena u kojoj se Alan Bejts i Oliver Rid rvaju nagi, podstakao je Rasela da se i dalje se bavi sličnim temama, što se vidi u njegovim narednim filmovima, “The Music Lovers” (1971), “The Boy Friend” (1971), “Maler” (1974), i “Listomanija” (1975).

Godine 1975. radi na ekranizaciji opere “Tomi” rok grupe “Hu” (The Who). Pet godina kasnije snima film “Altered States”, koji postaje hit. Nakon toga se ponovo okreće niskobudžetnim ostvarenjima, uključujući filmove “Crimes of pasion”, “Gothic” i “Salome’s Last Dance”. Takva je i kultna horor-komedija “The Liar of the White Worm”.

Rasel se D. H. Lorensu vratio 1989. adaptacijom romana “Duga”, nakon kojeg snima i film “Kurva”. Potom je režirao TV film “Prisoner of Honor” s Ričardom Drajfusom, kao i spot za pesmu “Nikita” Eltona Džona. Ken Rasel je 1992. objavio autobiografiju “Altered States”, a 1994. veliku zbirku filmskih kritika “The Lion Roars”.