“Kreativna Evropa” kao pomoć kulturi

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija predstavila je program Kreativna Evropa koji je predviđen za kulturni i kreativni sektor za period od 2014. do 2020. godine, a predloženi budžet je u iznosu od 1,8 milijardu evra.
 
Program “Kreativna Evropa” zasnovan je na iskustvima sadašnjih programa “Kultura” i “MEDIA” koji će biti ukinuti, odnosno neće biti obnavljani nakon isteka. 

Predloženi budžet od 1,8 milijardu evra za period od 2014. do 2020. godine predstavlja uveliko očekivano i potrebno povećanje pomoći za kulturu i kreativne industrije, koje su glavni izvor radnih mesta i razvoja u Evropi, navedeno je u saopštenju. 

Prema navodima Evropske komisije, hiljade ljudi koji rade u oblasti filma, televizije, kulture, muzike, u izvođačkim umetnostima, nasleđu i srodnim područjima, imaće korist od povećane podrške EU u okviru novog programa “Kreativna Evropa”, koji je predstavljen 23. novembra u Briselu. 

Novi program izdvojiće više od 900 miliona evra za podršku bioskopima i audiovizuelnom sektoru (sada obuhvaćenim programom MEDIA) i gotovo 500 miliona za kulturu. Komisija je, takođe, predložila da više od 210 miliona evra bude namenjeno za novi finansijski garantni program koji će omogućiti malim subjektima da dobiju do milion evra bankovnih kredita. Budžetom programa “Kreativna Evropa” oko 60 miliona evra predviđeno je za podršku politici saradnje i ubrzanja inovativnih pristupa publici. 

Evropska komesarka sa obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androula Vasiliou izjavila je da će program “Kreativna Evropa” pomoći na desetinama hiljada kulturnih radnika i profesionalaca u audiovizuelnom sektoru da ostvare maksimum na jedinstvenom tržištu i dosegnu do nove publike u Evropi i šire. 

,,Bez ovakve podrške bilo bi im teško ili nemoguće da se probiju na nova tržišta. ‘Kreativna Evropa’, takođe, promoviše kulturnu i jezičku različitost i doprinosi ciljevima Evrope 2010 koji se odnose na radna mesta i održivi rast”, poručila je Androula Vasiliou. 

Prema navodima Evropske komisije, predloženi program i budžet omogućiće da 300.000 umetnika i kulturnih profesionalaca dobije finansijsku podršku kako bi svojim radom dosegli do publike izvan svojih zemalja. Takođe, više od hiljadu evropskih filmova dobiće pomoć za distribuciju, što će omogućiti da ih vidi publika širom Evrope i izvan nje. Najmanje 2.500 evropskih bioskopa dobiće sredstva koja će im omogućiti da najmanje 50 odsto filmova na njihovom repertoaru bude iz Evrope. 

Program “Kreativna Evropa” omogućiće i da više od 5.500 knjiga i drugih literarnih radova dobije pomoć za prevođenje, što će omogućiti čitaocima da uživaju u njima na maternjem jeziku. Na hiljade kulturnih organizacija i profesionalaca imaće mogućnost da usavrše svoje veštine i ojačaju kapacitete za rad na međunarodnom nivou. 

Program “Kreativna Evropa” sada je na javnoj raspravi među članicama EU i u Evropskom parlamentu, koji će i doneti konačnu odluku o budžetu EU za period 2014-2020. Predstavljen je posle višemesečne javne rasprave, i to u jeku finansijske krize koja je skresala budžete za kulturu u mnogim zemljama-članicama EU.