U Leskovcu pronađeni carski pečati

PinterestFacebookTwitterShare

Na arheološkom lokalitetu Caričin grad kod Leskovca pronađena su dva pečata imperatora Justinijana Prime, koji je vladao u šestom veku, izjavio je danas šef arheološkog tima na lokalitetu Caričin grad, Vujadin Ivanišević.
 
Ivanišević je agenciji Beta rekao da su pečati pronađeni prilikom letošnjeg iskopavanja na Akroplju, odnosno na mestu gde je bilo sedište Arhiepiskopije u Caričinom gradu. 

“Ovo je veliko otkriće i još jedan dokaz koji upućuje na zaključak da je Caričin grad bio rodno meso Justinijana, kako se pretpostavlja u naučnim krugovima”, izjavio je Ivanišević. 

Pečati su, dodao je, napravljeni od olova i trebalo je vreme da se očiste i da se utvrdi da je reč baš o pečatima rimskog imperatora. Ivanišević je kazao da pored ova dva, u Srbiji postoji samo još jedan carski pečat koji je pronađen na lokalitetu Zvečana. 

“Reč je o pečatu Cara Mavrinija koji je vladao od 582 do 602. nove ere. Taj pečat se čuva u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu”, objasnio je on. 

Ivanišević je dodao da je na istom lokalitetu u Caričinom gradu letos pronađen još jedan pečat privatnog lica, ali je loše izrade, pa je nečitljiv. 

Caričin grad je sagrađen u šestom veku na današnjoj teritoriji opštine Lebane i trajao je nešto više od sedamdeset godina jer su ga srušila slovenska plemena koja su naseljevala te krajeve. 

Ovog leta Caričin grad se našao na preliminarnoj listi čekanja za uvrštavanje u spomenike svestske baštine, a naredne godine biće obeležen stogodišnji jubilej arheloških istraživanja lokaliteta Justinijana Prima.