Spektakularna izložba srpskih freski u Firenci

PinterestFacebookTwitterShare

Stalna izložba kopija srpskih fresaka biće otvorena sutra u bazilici Santa Kroče u Firenci, najavilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Kopije je izradila beogradska Galerija fresaka za izložbu “Srbija, zemlja fresaka”. Ta izložba – antologija srpskog srednjevekovnog stvaralaštava od Studenice do Kalenića, bila je u Firenci aprila ove godine, ali je, zbog velikog interesovanja, produžena.
 
Kopije fresaka iz manastira Blagovesti, Sopoćani, Mileševa i Gračanica biće u bazilici Santa Kroče, u prostoru gde su grobovi Mikelanđela i Galileja.
 
To su kopije fresaka Mironosnice na grobu Hristovom (Blagovesti), Veliki praznici (Mileševa), Pastiri i Kupanje Hrista iz Rođenja Hristovog (Sopoćani), Smrt kraljice Ane Dandolo, majke Uroša I (Sopoćani), Kraljica Simonida i Kralj Stefan Uroš II Milutin (Gračanica).
 
U bazilici Santa Kroče u Firenci, koju godišnje poseti oko dva miliona ljudi, to je prva stalna postavka dela koja ne pripadaju italijanskoj umetnosti.
 
Izložba “Srbija, zemlja fresaka” prvi put je postavljena 2007. godine u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu i Ljubljani. Tokom 2010. je gostovala u Parizu i Briselu, a ove godine u Firenci, Vatikanu i Viterbu.