Predstavljena knjiga Žarka Lauševića

PinterestFacebookTwitterShare

Autobiografija jednog od najboljih glumaca njegove generacije Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“, u izdanju kompanije „Novosti“, predstavljena je 29. novembra u prepunom Muzeju Jugoslovenske kinoteke u prisustvu njegovih brojnih kolega i prijatelja.


„Žarko je ponovo sa nama. Da li je ikada otišao? Što se mene tiče, nije“, rekao je Lauševićev prijatelj i kolega Branislav Lečić, koji je rekao da knjiga nije tu da rehabilituje, već je pokazatelj iskonske potrebe čoveka da se obračuna sa sobom.

U knjizi na više od 400 strana Laušević piše o svom životu pre i posle tragedije 1993. godine kada je u svađi u kafani u Podgorici ubio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 13 godina zatvora.

Govoreći o knjizi koja je štampana u tiražu od 50.000 primeraka, direktor „Novosti“ Manojlo Vukotić rekao je da Lauševićeva knjiga nije biografija, autobiografija, hronilka ili roman, već „sve to zajedno“.

To je priča o dva života, jednom od ubistva i drugom, pravom o ulogama, porodici, prijateljima, rekao je on.

„Ovo je knjiga bolne istine, zavodljive tuge, nesebičnog preispitivanja, dostojanstva, tragedije, ljudske spoznaje“, rekao je Vukotić i najavio da će se pojaviti i drugi deo autobiografije.

Teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da strahuje da svojim obraćanjem ne povredi Lauševića i njegovu izvanrednu knjigu bolnog mišljenja, precizno izloženih činjenica i razmišljanja o njima.

On je uporedio Lauševića sa tragičnim junakom, nekim ko je najnesrećnijim sticajem okolnosti doziveo to da bude tragičan junak.

„Umesto da igra velike tragičare, on je postao tragična figura“, rekao je Ćirilov i dodao da je Lauševićeva autobiografija dokaz da talentovani ljudi nisu samo talentovani u jednoj stvari.

Laušević je veliki glumac, veliki pripovedač i majstor reči. Čovek koji ume da misli i čija je knjiga prožeta bolnom filozofijom, rekao je Ćirilov.

Režiser Darko Bajić, koji je sa Lauševićem sarađivao na nekoliko projekata uključujući i seriju „Sivi dom“, prisetio se prvog susreta sa Lauševićevom klasom, u kojoj su još bili Zoran Cvijanović, Svetislav Goncić, Sonja Savić, Branimir Brstina.

Svojim osmehom, šarmom, stalnim istraživanjem i neverovatnom energijom osvajao je publiku. Znao je da kaže ono što misli kroz svoje uloge, rekao je Bajić.

On je knjigu nazvao strahovitom pričom o tome šta se sa nama dešava kada izgubimo slobodu i mogućnost da pričamo.
 
Lauševićev advokat Vladan Bojić nije želeo da komentariše dokle se stiglo sa procesom Lauševiću koji živi u SAD, rekavši samo da je reč o „delikatnoj“ stvari.

On je ocenio da je Lauševiću oduzeto pravo na pravično suđenje i naglasio da Laušević nije nikud pobegao „već da ga je u Americi, gde je otišao 1999. nakon dve osude na četiri godine, tek 2001. zatekao presudoliki akt kojim je osuđen na 13, od svih mogućih zaprećenih 15 godinba zatvora“.

„Neistine i zle namere su bez presedana isprljale papir na kome je ta presuda ispisana. To je presuda odmazde i ucene koja je izbrisala staru ustanovu nužne odbrane“, rekao je Bojić i dodao da Crna Gora sada vidi svoj greh i veruje Beogradu radi ispravljanja nepravde.

Laušević je ćutao, ne zato što je bio zaplašen ili je odlučio da se ćutanjem brani, nego zato što nije želeo da se žali i traži milostinju, dodao je on.
 
Tokom promocije prikazani su i inserti nekih od uloga Žarka Lauševića, a samo predstavljanje knjige završeno je dirljivim filmom samog autora koji govori odlomke iz svoje knjige.