Beograd i Ljubljana na fotografijama na Kalemegdanu

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba fotografija belgijskog autora Džima Simkea „Ljubigrad – Belana“ (Ljubi Beograd, bela Ljubljana) otvorena je danas od 12 sati na Savskom šetalištu u parku Kalemegdan. Posetioci će moći da je pogledaju do 15. januara 2012. godine.


Ljubljana i Beograd na fotografijama Džima Simkea izgledaju kao većina evropskih gradova. Ova univerzalnost rezultat je umetnikovog dara da prepozna zajedničko u situacijama ili okolnostima za koje bi se, po svakoj logici kontekstualizacije sadržaja, usudili da pretpostavimo da je autohtona ili specifična samo naša ili samo njihova.

Neutralnost njegovog pristupa neposrednom okruženju, na taj način, paradoksalno, dobija izvesno političko značenje. Anonimni fotograf kao da nam poručuje da sve interpretacije i koncepcije identiteta i autentičnosti prestaju da važe u javnom međuprostoru, u praznom hodu svakodnevice.

Ljubljančani i Beograđani na ovim fotografijama kreću se od jednog do drugog mesta produkcije i konzumiranja, ostavljajući trag sopstvene „slow-motion” realnosti, navodi Vladimir Tupanjac u katologu za ovu izložbu.

Izložbu realizuju Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ i Centar za kulturnu dekontaminaciju, u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom „Danilo Kiš“ iz Ljubljane i uz podršku grada Beograda.