NYT: Roman Tee Obreht na listi najvrednijih za 2011.

PinterestFacebookTwitterShare

Roman Beograđanke Tee Obreht „The Tiger’s Wife“, kao i debitantski roman bosanskog pisca Ismeta Prčića „Shards“ našli su se na listi najvrednijih dela The New York Timesa objavljenih u tekućoj godini.
 
Tea je nedavno od strane američke štampe proglašena „literarnim vunderkindom koji srpske narodne priče pretvara u književno zlato“,  a u junu je dobila britansku nagradu “Orindž“. Knjiga Ismeta Prčića  pripoveda o autorovom odrastanju u Tuzli, ali i napuštanju Bosne i odlasku u Ameriku. Za New York Times to je ‘uznemirujući i ispunjavajući prvenac’.

The New York Times se svake godine prvi oglasi, kada je u pitanju „svođenje računa“ u literaturi, a ove godine pola izabranih knjiga spadaju u publicistiku, dok je druga polovina sastavljena od proze i poezije.
 
Na listi su se našli i neki istaknuti pisci, čije uvrštavanje zasigurno nikome neće predstavljati iznenađenje. Među sto najvažnijih knjiga 2011. godine The New York Timesa svoje mesto našli novi romani Harukija Murakamija, Alana Holinghersta, Rasela Benksa i Dona Delila i još nekih autora.
 
Među manje poznatim, ali itekako interesantnim autorima koje je New York Times izdvojio kao najbolje u 2011. vredi pomenuti „My New American Life“ mlade književnice Frensin Prouz. Ona ironično opisuje iskustva albanskih emigranata u Nju Džersiju i „Ameriku prikazuje između mraka i svetla, drame i komedije“.
 
Među publicističkim knjigama koje su izdvojene dobar je broj biografija, od pisca Kurta Voneguta preko renesansnog slikara Karavađa, pa do legendarnog američkog advokata Klarensa Daroua. Tu je i knjiga eseja „Arguably“ Kristofera Hičensa. S druge strane, izdvojene su i neke zanimljive zbirke poezije, poput „Canti“ italijanskog klasika Đakoma Lepardija. Iako je Leopardi umro davne 1837, to je – čini se – prvi prevod njegove poezije za američko tržište, ‘pa bi sada ovaj klasik trebao postati jednako važan poput Bodlera ili Rilkea’, piše New York Times. Takođe je uvršteno nekoliko zbirki savremenih pesnika, od kojih se najzanimljivijom čini „Space, In Chains“ američke pesnikinje Lore Kasiške.
 
Celu listu The New York Timesa pogledajte OVDE.