Otkazana izložba fotografija Nan Goldin u Riju

PinterestFacebookTwitterShare

Muzej u Rio de Žaneiru otkazao je izložbu radova proslavljenog američkog fotografa Nan Goldin zakazanu za januar zbog scena seksa, droge i golotinje, preneli su danas lokalni mediji.

Muzej Oi Futuro odlučio je da otkaže izložbu nakon što je procenjeno da su neke od stotina fotografija koje je trebalo da budu izložene – nepristojne. Muzej moderne umetnosti u Riju pristao je, međutim, da ugosti izložbu, ali od februara.

„Misija Oi Futura je da promoviše obrazovanje, a ove fotografije nisu u skladu sa našim kulturnim centrom koji svakog dana poseti desetine školaraca“, navodi se u saopštenju muzeja.

Oi Futuro je prošle godine sam izabrao izložbu Goldinove i sponzorisao je sa 122.000 evra.

Među spornim fotografijama je slajdšou „Balada seksualne zavisnosti“ koja predstavlja hroniku traganja za intimnošću i razumevanjem između prijatelja i ljubavnika koje autorka opisuje kao svoje „pleme“.

Direktor Muzeja moderne umetnosti u Riju, Luis Kamilio Osorio kritikovao je odluku Oi Futura kao „korak unazad“ i ocenio da ljudi i dalje „brkaju simbolizam umetnosti i realnost“.

Goldin ( 58) se u svojim delima bavi temama droge, nasilja, seksa i straha od smrti i poznata je po tome što dokumentuje svoju porodicu i prijatelje u intimnim ili ilegalnim aktivnostima.

Početkom 1990-ih, većina modela i prijatelja ove autorke umrla je od side ili predoziranja.