Naši umetnici na Bijenalu Evrope i Mediterana

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradski Centar za savremenu umetnost „Strategie Art“ u utorak uveče je otvorio izložbu srpske selekcije umetnika koji su tokom prethodna dva meseca učestvovali na 15. bijenalu mladih iz Evrope i Mediterana.
 
Izložba, koja će do 9. decembra moći da se vidi u Pres centru u Knez Mihailovoj ulici, okupila je vizelne umetnike Jelenu Košticu, Sejmu Prodanović, Mihaila Vasiljevića i Mirjanu Radovanović a kao gosta su pozvali kolegu iz Grčke Temisa Bliziotisa koji je sa njima nastupio na vizelnom delu bijenala održanom u Solunu.

Jedan od najvećih bijenala ove vrste u Evropi nastavlja se u decembru u Rimu, gde će boje Srbije u kategoriji film/muzika braniti Vladimir Mačar.

Svi naši umetnici ušli su u zvanični katalog bijenala, u izboru od preko hiljadu umetnika, a radovi su bili izloženi u centralnom izložbenom prostoru, što je njihov veliki uspeh.

Tema ovogodišnjeg bijenala je „Simbioza“, a pitanja koja su postavljena uključuju „Kako bismo mogli živeti zajedno“, ili kako živeti zajedno u različitim političkim sistemima, kako je moguće ljudsko samoispunjenje kroz simbiozu, koja su neformalna sredstva i kanali kroz koje pojedinci deluju, kako se deli stvarnost kroz umetničke prakse. „Strategie Art“ koji je osnovan kao nevladina ustanova 2004. realizovao je preko 30 izložbi i projekata kod nas i u inostranstvu a njegov rad podržavaju UN i Sekretarijat za kulturu Beograda.