Objavljene nominacije za nagrade Grammy

PinterestFacebookTwitterShare

Američki reper Kanje Vest dobio je najviše nominacija za nagrade Grammy, pošto će se za to priznanje nadmetati u sedam kategorija, uključujući onu za pesmu godine.

Vest je pored ostalog, nominovan za pesmu godine, za “All of the Lights”, dok album sa kojeg je ta numera, “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”, nije dobio nominaciju u kategoriji albuma. Vest će se za ostale nagrade nadmetati u rep kategorijama. Engleska pevačica Adel dobila je šest nominacija, uključujući one u kategorijama muzičko izdanje, pesma i album godine (“21”). Po šest nominacija dobili su i Bruno Mars i grupa “Foo Fighters”, uključujući kategoriju najbolji album. Miljenik kritičara, bend “Bon Iver” dobio je četiri, od kojih dve za pesmu godine.

Nominacije su najavljene po završetku četvrtog specijalnog godišnjeg koncerta Američke akdemije za diskografsku umetnost i nauke, na kome su nastupali Lejdi Gaga, Kejti Peri i Niki Minaž. Adel je dobila nominacije u najprestižnijm kategorijama: za za album godine “21”, najbolji snimak i najbolju pesmu za “Rolling in the Deep” koja je nekoliko nedelja bila prva na top listama. Osim nje, samo je Mars bio nominovan u sve tri kategorije. Kategorija za najbolji album iznenadila je kako po tome ko je izostavljen, tako i po nominacijama. Lejdi Gaga je dobila treće priznanje za svoj “Born this Way”, dok je rok grupa “Foo Fighters” nominovana za “Wasting Light”, zajedno sa prvim Marsovim albumom “Doo-Wops & Hooligans” i Rijaninim dens albumom “Loud”.
 
Svečana 54. dodela Gremija održaće se 12. februara u Los Anđelesu. To je prva dodela nagrada sa novim brojem kategorija, koje su sa 109 ove godine smanjene na 78.