Sećanje na Huga Klajna u NP-u

PinterestFacebookTwitterShare

U okviru ciklusa „Sećanja“, u Muzeju Narodnog pozorišta 2. decembra će biti održano veče posvećeno Hugu Klajnu (1894 – 1981), povodom tri decenije od njegove smrti.
 
Uspomenu na doktora medicine, profesora, šekspirologa, stalnog reditelja Narodnog pozorišta od 1945. godine, evociraće reditelji Dimitrije Ðurković i Nikola Veselinović, teatrolog Ksenija Marković i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Predrag Bajčetić.
 
Hugo Klajn je rođen 30. septembra 1894. godine u Vukovaru. Medicinu, kao učenik Sigmunda Frojda, doktorirao je 1919.godine na Medicinskom fakultetu u Beču.

Pored režiranja predstava u Narodnom pozorištu, režirao je i u pozorištima u Sarajevu, Nišu, Skoplju, Mostaru, Banjaluci i Splitu, a među najbolje predstave u njegovoj režiji ubrajaju se „Hamlet“ Šekspira, „Šuma“ Ostrovskog, „Gospoda Glembajevi“ Krleže, „Pobuna na Kejnu“ Vouka, „Živi leš“ Tolstoja.

Klajn je dobitnik nagrade Vlade FNRJ za režiju i Sedmojulske nagrade za životno delo.

Pozorišni kritičar, prevodilac i poznavalac Šekspirovih dela, pisac eseja i knjiga iz oblasti pozorišta, Klajn se bavio i pedagoškim radom na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (sadašnji Fakultet dramskih umetnosti), od 1949. godine bio je profesor pozorišne režije.

Klajn je umro u Beogradu 2. decembra 1981. godine.