U Paraćinu se ponovo otvara bioskop

PinterestFacebookTwitterShare

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović Plavšić i direktor Kulturnog centra u Paraćinu Zorica Ðorđević potpisali su 1. decembra ugovor o opremanju bioskopa u tom gradu savremenim digitalnim projektorom koji je koštao 4,2 miliona dinara.
 
,,Ono što čini dušu grada jeste kultura koja treba da živi širom Srbije, a ne samo u Beogradu, a bioskopi su sastavni deo kulture, ne samo u gradu već i selima”, rekla je Stojanović Plavšić, istajavši da su, nažalost, zbog nedostatka para, propale mnoge bioskopske dvorane i sada „zvrje“ prazne.

Ona je rekla da je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva zbog toga pokrenulo akciju „Opet radi bioskop“, sa ciljem da opremi stare bioskopsle dvorane i tako ,,vrati bioskope u život“.

,,Na taj način ćemo mlade generacije vratiti u bioskopske dvorane kako bi se uverili u njihove čari, a starijima vraćamo lepa sećanja“, rekla je ona i dodala da nije bilo mnogo zainteresovanih gradova u Srbiji da se uključe u tu akciju. Javili su se samo Tutin, Leskovac, Požega, Svilajnac i Paraćin.

Za ove gradove nabavku savremene digitalne projektore u prvoj fazi Ministarstvo će finansirati sa 20 miliona dinara, zaključila je Stojanović Plavšić.

Pomoćnik predsednika opštine Dalibor Mitić je kazao da se u Paraćinu završava izgradnja novog kulturnog centra u čijem sastavu će biti i bioskopska dvorana. Zgrada bi trebalo da bude završena i opremljena do sredine iduće godine, kada će proraditi i bioskop.

U Pomoravlju, koje pokriva šest opština, radi samo jedan bioskop i to u Jagodini, a Paraćin će od sledeće godine biti drugi grad u kome će građani moći da gledaju bioskopske predstave.