Nagrada „Zlatni Pjer“ za Muhameda Ðerleka

PinterestFacebookTwitterShare

Karikaturista Muhamed Ðerlek dobitnik je ovogodišnje nagrade za novinsku karikaturu „Pjer“, srebrno priznanje dobio je Špiro Radulović, a bronzano Jugoslav Vlahović, saopšteno je na otvaranju izložbe 132 najbolja rada u galeriji „Progres“.
 
Njima, kao i najboljem portretisti Slaviši Ševrtu koji je dobio specijalno priznanje za lik Ive Andrića, nagrade su uručene na izložbi koja će biti otvorena za publiku do 9. decembra.

Svoj trojici laureta „Pjer“ se već jednom pozlatio. Izložbu je svečano otvorio akademik, dramski pisac, član žirija Dušan Kovačević, a u žiriju su bili još slikarka Džoja Ratković Gavela, dramski pisac Siniša Pavić, glumac Dragoljub Ljubičić Mićko i karikaturista Jovo Škomac, prošlogodišnji pobednik. Škomac je, u ime žirija, rekao da su se koplja lomila oko pitanja kao što su da li je ideja za karikaturu u skladu sa crtežom, da li je ideja bolja ili slabija od crteža, da li ima univerzalnu poruku koju će razumeti i gledalac koji ne živi u Srbiji.

Kovačević je ocenio da su između 20 karikatura koje su ušle u uži izbor mogle biti odabrane i neke druge od onih koje su nagrađene jer je bilo izuzetno kvalitetnih koje likovnim vrednostima premašuju okvire karikature predstavljajući autonomne, dobre, umetničke radove.

Izvršni direktor u Kompaniji „Novosti“Aleksandar Backović, u ulozi domaćina, je rekao da „novinska karikatura ponajčešće zasmejava, ali i opominje i upozorava a „Novosti“ kroz konkurs „Pjer“ neguju najbolju tradiciju srpske karikature.

„U ovom našem zagađenom vremenu, nesigurnosti i čudne tranzicije, ona je jedina ostala čista, neuprljana, dostojanstvena. Ona je jedina – nekorumpirana“, naglasio je Backović.

Nagrade se sastoje od plakete, diplome i novčanog iznosa (prva 100.000 dinara, druga 50.000, treća 30.000 a portret 40.000 dinara).