Faust danas na Autorskom festivalu

PinterestFacebookTwitterShare

Na 17. Festivalu autorskog filma danas će u velikoj sali Doma omladine biti prikazan ruski film „Faust“ reditelja Aleksandra Sokurova, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Zlatni lav“ u Veneciji.
 
Na festivalu u Beogradu ovaj film učestvuje van konkurencije, a imaće projekcije i sutra i 5. decembra u Domu omladine, kao i još tri reprize u Dvorani kulturnog centra i bioskopu Kolosej.

„Faust“ je priča o uspešnom naučniku koga počinju da guše verska ograničenja i koji je spreman da proda dušu đavolu zarad prave prosvećenosti. Prema oceni kritike, ovo nije još jedna adaptacija Geteovog dela već čitanje onoga što u priči ostaje između redova.

Van konkurencije večeras se u Domu omladine prikazuje i makedonsko-srpski film „Pank nije mrtav“, koji je nagrađen proteklog leta na festivalu u Karlovim Varima. Scenarista i reditelj tog filma o ljudima sa društvene margine u doba tranzicije Vladimir Blaževski je član žirija na Autorskom festivalu.

U glavnom programu danas učestvuju srpski film Box Andrijane Stojković, izraelski „Zamena“ Erana Kolirina i argentinsko-španska koprodukcija „Akacije“ Pabla Ðorđelija (Giorgeli).

Prateći program „Angažovani obračun“ počinje večeras u sali „Amerikana“ dugometražnim dokumentarcem „Češki mir“ autora Vita Klusaka i Filipa Remunde, u prisustvu Remunde.

U formi igranog filma oni su snimili autentični dokumentarac o političkoj krizi u Češkoj od pre dve-tri godine, kada je vlada pristala da se u jednom selu gradi američka vojna baza, a pravi pokret otpora pokrenuo predsednik mesne zajednice.

U okviru festivala večeras počinje i program nezavisnih američkih filmova, projekcijom „Marti Marsi Mej Merlin“ u bioskopu Kolosej. Autor te triler drame Šon Darkin (Sean Durkin) dobio je nagradu za režiju na čuvenom Sandens festivalu.