„Planula“ ispovest Žarka Lauševića

PinterestFacebookTwitterShare

Redovi pred kioscima i nezabeleženo interesovanje za jednu knjigu. To je vest koja je u sredu stizala iz svih krajeva zemlje. Već prvog dana, ispovedna priča Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“ u izdanju „Novosti“, postala je glavna tema, o njoj se pričalo u domovima, prodavnicama, na ulici, u kafićima, kancelarijama…


Lauševićeva knjiga u Nišu je izazvala opsadno stanje. Kiosci, „Kutak Novosti“, 48. sajam knjiga i grafike u hali „Čair“ – mesta su na kojima je u sredu osvanulo novo izdanje „Novosti“. Sve te lokacije nisu bile dovoljne da podmire do sada neviđeno interesovanje Nišlija.

Među prvim kupcima u gradu bile su sestre Đorđević, studentkinje Milica (24) i Jelena (23).

– Jedva smo čekale da izađe knjiga – kaže Milica. – Mnogo sam volela da gledam Žarkove filmove, a sada nestrpljivo čekam da pročitam knjigu.

Objavljivanje odlomaka iz autobiografije, proteklih dana u „Novostima“, zaintrigiralo je većinu čitalaca, ali nam Jelena priznaje da nije želela da ih čita kako ne bi pokvarila utisak „čitanja u dahu“.

Na Sajmu knjige i grafike, gde su praktično od otvaranja „dežurali“ kupci, čekajući da se Lauševićeva knjiga pojavi na štandu „Novosti“, u sredu je proglašeno vanredno stanje.

– Obećali su nam da će sačuvati tri primerka ako ne budemo mogle da izađemo sa posla, ali smo za svaki slučaj iskoristile pauzu da dođemo do sajma – priča Jelena Stamenković (41), prodavačica koja je za još dve koleginice kupila knjigu. – Sva sreća da radimo pored hale „Čair“, jer mi je ćerka javila da na trafikama na Bulevaru Đinđića nije bilo knjige već oko 10 sati!

I Novosađani su u sredu pravili gužvu pred kioscima, i ispred „Kutka Novosti“, želeći da za sebe, ali i za svoje najbliže kupe najtraženiju autobiografiju.

– Danima me moja ćerka Danka zove iz Dubaija, gde živi, i podseća me da slučajno ne propustim da joj kupim ovu knjigu – objašnjava Milanka Drča, penzioner. – Kupila sam, naravno, dve, jednu za nju, a jednu za mene. Od „Novosti“ smo navikli na velike radosti, ali ova je za nas dve do sada najveća.

Među prvim kupcima bila je i Ljiljana Ignjatić, komercijalista.

– E, šta mi radite vi iz „Novosti“ – prokomentarisala je, uz širok osmeh. – Dve moje omiljene ličnosti su pevač Bora Đorđević i glumac Žarko Laušević, a vi, u razmaku od jedva mesec dana, biografije i jednog i drugog! Boru volim više od svih pevača, a Žarko je jedan od najvećih glumaca.

U Loznici, Banji Koviljači, Lešnici, Krupnju, Malom Zvorniku, Ljuboviji, kao i u susednim opštinama i mestima Republike Srpske, od Bratunca do Zvornika, Bijeljine, Ugljevika, Lopara, prodavci su, listom, kako smo se lično uverili, već u sredu ujutru poručivali veće količine novog bestselera Kompanije „Novosti“.

Mnogi Lozničani, po svedočenju prodavaca, želeli su da se upišu na spisak, kako bi bili sigurni da će u četvrtak, kad već nisu imali sreće u sredu, dobiti „tako očekivanu knjigu velikog glumca“.

– Ovo je vrhunski izdavački poduhvat Kompanije „Novosti“, blago je za svaku kuću i svaku porodičnu biblioteku – rekla nam je profesor Nada Ostojić iz Loznice, koja je jedva uspela da dođe do željene knjige, jer su već oko pola devet bili prodati svi primerci!

Ista slika bila je i u Kraljevu. Do podneva, u užem centru grada više nije bilo kioska na kojem su čitaoci mogli da kupe ni primerak, mada su prodavci uglavnom dobili dvostruko veći broj od uobičajenog. Ovakvu potražnju neke od knjiga u izdanju „Novosti“ kažu da nisu imali ni kada su deljeni besplatni primerci!

– Jutros sam dobila deset knjiga i sve prodala do podne. Moraću još da naručim, jer čitaoci neprestano traže. Stvarno nezapamćeno – kaže Vesna Košanin, prodavačica u kiosku u Ulici Miloša Velikog u centru Kraljeva.

Na ulicama najvećeg grada zapadne Srbije, u sredu nije bilo vrednije i uzbudljivije stvari, ni većeg izazova – od čitalačkog: čekali su Užičani strpljivo da se knjiga Žarka Lauševića pojavi na kioscima.

– Danima sam čekao knjigu, delovi biografije objavljivani prethodnih dana u „Novostima“ jasno su dali do znanja da je reč o jedinstvenom delu. Nismo do sada bili u prilici, makar ja takav slučaj ne pamtim, da osim u fikciji, ovako dramatičnu sudbinu iščitavamo iz pera velike ličnosti, a to Laušević jeste – kaže Zoran Đurović, jedan od prvih kupaca najnovijeg izdanja „Novosti“ u Užicu. – Nadam se da će Užičani uskoro biti u prilici da se sretnu sa autorom, da neće biti uskraćeni za ovakav prvorazredni događaj.

Sopstveni primerak knjige u sredu su strpljivo čekali i čitaoci u Požegi, Ivanjici, Lučanima, Arilju, na Zlatiboru…

U roku od dva sata, u sredu je u kragujevačkom „Kutku Novosti“ prodato dvadeset knjiga, a prijatelji zaposlenih su neprekidno zvali sa molbom da im se ostavi primerak. I na drugim kioscima u gradu – jagma. Na trgu, na kiosku „Kod krsta“ sve je rasprodato do 11 sati. I prodavnica u Save Kovačevića je u to vreme ostala bez primeraka. Mnogi ljubitelji knjige u Sremskoj Mitrovici, ali i Rumi, Staroj Pazovi i Inđiji prodavcima su u sredu najčešće postavljali pitanje: „Kada stižu novi primerci?“ Samo ranoranioci, oni koji su na kioske došli do sedam sati, uspeli su u sredu da kupe svoj primerak.

U centru Subotice u sredu oko podne bilo je gotovo nemoguće naći primerak Lauševićeve knjige.

– Sve primerke sam prodala već rano ujutru, a posle toga je došlo bar još dvadesetak ljudi sa željom da je kupi – kaže prodavačica Vera Stankov.

Među onima koji su poranili i na vreme kupili autobiografiju slavnog glumca su i studentkinje Emina Tot i Jadranka Tomić.

– Žarko je dugo bio skrajnut i zaboravljen pre vremena, a ova knjiga ga je ponovo vratila među publiku i poštovaoce – kažu u dahu studentkinje ekonomije. – Hvala „Novostima“ što su i nama mlađima, koji ga znamo samo iz filmova, dali priliku da se upoznamo sa njegovim životom.