Dodeljene nagrade na 52. Oktobarskom salonu

PinterestFacebookTwitterShare

Nagradu 52. Oktobarskog salona dobila je Vahida Ramujkić, koja je učestvovala sa instalacijom „Istorije u raspravi“, a Nagradu Kulturnog centra Beograda (KCB) poljski umetnik Artur Žmijevski, koji je predstavio dva video rada „Oni“ i „Ponavljanje“. 

Proglašenjem odluke žirija danas je u Muzeju 25. maj završen 52. Oktobarski salon. O Nagradi Salona odlučio je žiri čiji su članovi Zdenka Badovinac, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Ljubljani, Dejan Sretenović, glavni kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Jerko Denegri, istoričar umetnosti iz Beograda. 

Rad „Istorije u raspravi“ se u formi interaktivne arhivske instalacije bavi temom revizije istorije jugoslovenskih naroda u udžbenicima postjugoslovenskih država. 

„Odgovarajući na istraživanje pojma odgovornosti umetnika koje pokreće ovogodišnji Oktobarski salon, Ramujkićeva umetničko delo koncipira kao neku vrstu otvorene učionice i radionice istorije koja dolaženje do istine prepušta pojedincu kao aktivnom čitaocu i komentatoru izložene građe“, navodi se u obrazloženju.

Žiri je ocenio da „kvalitet ovog rada počiva na njegovom participatornom karakteru i korišćenju prostora umetnosti kao platforme za razvijanje diskusije o statusu istorijskih činjenica u diskursima nauke, obrazovanja i nacionalnih politika“.

Nagrada KCB-a, o kojoj je odlučio žiri u sastavu Mia David, Gordana Dobrić i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, podrazumeva organizovanje izložbe u jednom od galerijskih prostora KCB-a, koji je organizator Salona.

Žmijevski „istražuje dugoročne traume koje izazivaju razni istorijski i sociopolitički događaji. Tematska aktuelnost i perfekcionizam u njegovom radu odgovaraju i koncepciji rada likovnog programa KCB-a“, obrazložio je žiri. Ovaj ugledni poljski umetnik je već gostovao u likovnim programima KCB-a – prvi put na izložbi Kritičari su izabrali 2002, autorke Bojane Pejić, a zatim na 46. Oktobarskom salonu, čija je umetnička direktorka bila Darka Radosavljević.