Srpska enciklopedija biće gotova tek za 15 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Izrada Srpske enciklopedije, kapitalnog dela od izuzetnog značaja za srpsku istoriju i kulturu, mora imati političku podršku, smatra predsednik Uređivačkog odbora tog projekta prof. dr Dragan Stanić i dodaje da bez pomoći taj projekat, započet početkom 90-ih godina prošlog veka, neće biti završen još 15 godina.
 
Velika obaveza naše naučne zajednice je da projekat Srpske enciklopedije, koji je začet početkom devedesetih godina 20. veka na inicijativu Matice Srpske, kada je Srbija prolazila kroz težak period, i prihvaćen od Srpske akademije nauka i umetnosti, dovedemo do kraja, ocenio je Stanić.

,,Ono što Srpska enciklopedija nudi, nije nikakva magla, nikakva uska nacionalna perspektiva, imamo stručnjake koji imaju uvid u svetsku nauku o Srbima od najranijeg vremena do sada“, rekao je Stanić.

Uz podsećanje da je u decembru 2005. godine donet Zakon o srpskoj enciklopediji, a da je 2009. godine Ministarstvo za nauku ,,pokušalo da ovaj projekat skine sa finansiranja“, Stanić je kazao da je od donošenja zakona ,,urađen azbučnik Srpske enciklopedije koji ima blizu 40.000 pojmova – odrednica veoma važnih za izradu samih knjiga“.

,,Zamišljeno je da Srpska enciklopedija ima deset tomova, međutim, tu ima toliko materijala, toliko tekstova, da će biti najmanje 18 knjiga, sa oko 15.000 do 18.000 stranica“, rekao je Stanić, koji je 3. decembra prisustovao Formiranju Društva članova Matice srpske u Jagodini.

On je napomenuo da o Srpskoj enciklopediji brine Uređivački odbor od 24 člana, 12 prestavnika Matice Srpske i SANU, uključen je Izdavački Zavod za udžbenike Beograd.

Imamo oko 700 autora tekstova koji su objavljeni u prve dve knjige Srpske enciklopedije a koje obrađuju A i B. Ove knjige imaju blizu 1.400 stranica, a broj pojmova je oko 4.000, dodao je Stanić.

,,U ovom trenutku imamo izgrađene odnose sa državom, poslujemo na osnovu godišnjeg ugovora, ali nažalost finansijske mogućnosti naše države nisu velike, pa su procene da Srpska enciklopedija neće biti završena još 15 godina“, rekao je Stanić.

Imamo svega šest zaposlenih i sa tako malom ekipom ne može se brže raditi, u svetskim zavodima je na ovakvim projektima zaposleno 100 do 200 stručnjaka. I sa šest stručnjaka uspeli smo da prvu knjigu objavimo 2009, drugu 2010/2011. a treću očekujemo (slovo V) naredne godine.

Stanić je ocenio da trošak štampanja Srpske enciklopedije ,,nije velik u odnosu na troškove koji se izdvajaju za druge stvari“.

Korist od enciklopedije je veoma velika i bilo bi šteta da projekat ne dovedemo do kraja, a kada se sve završi, imaćemo veoma zanimljivo naučno delo, koje bi trebalo da ima svaka porodica, svaka ustanova, svi koji hoće da o srpskoj kulturi temeljno saznaju, zaključio je Stanić.