„Radnici umiru pevajući“ u Bitefu

PinterestFacebookTwitterShare

Propala radnička klasa u tranzicionoj Srbiji tema je predstave “Radnici umiru pevajući” koja će premijerno biti izvedena 16. decembra u Bitef teatru u Beogradu.
 
Predstava je nastala prema pobedničkom tekstu Olge Dimitrijević na konkursu Hartefakt fonda za najbolji savremeni društveno angažovani tekst za 2010. godinu.

Režija tog socijalno angažovanog mjuzikla poverena je Anđelki Nikolić, koreografkinja je Dalija Aćin, a glumačku ekipu čini 13 glumaca i glumica, uglavnom mlađe generacije.

Komad “Radnici umiru pevajući” na nov i drugačiji način tretira važnu društvenu temu položaja radničke klase u Srbiji, ojađene u procesu surove i neodgovorne tranzicije.

Napisan u ključu Brehtovog teatarskog izraza, komad je jasno društveno pozicioniran, ali nikako dnevno politički obojen ili opredeljen, već zauzima uzvišeni filozofski pogled na svet, redak u odgovornosti i plemenit u umetničkom izrazu, saopštio je Bitef teatar.

To je nastavak saradnje Bitef teatra i Hartefakt fonda, nakon velikog uspeha njihovog prvog zajedničkog projekta – predstave “Hipermnezija”, u režiji Selme Spahić, koja je dobila glavnu nagradu međunarodnog žirija kritike na 51. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu, a pozvana je da predstavlja region na jednom od najznačajnijih evropskih festivala posvećenih dramskom tekstu, Bijenalu u Vizbadenu, u junu 2012. godine.

U predstavi igraju Milan Kovačević, Igor Borojević, Marija Bergam, Marija Milenković, Aleksandar Đinđić, Marko Gvero, Đorđe Branković, Milan Marić, Nina Lazarević, Ana Dubljević, Ana Ignjatović-Zagorac, Milica Pisić i Nevena Jovanović.

Dramaturg predstave je Filip Vujošević, scenografiju i kostim potpisuje Maja Mirković, a kompozitor je Draško Adžić.