Gran pri festivala autorskog filma za argentinske „Akacije“

PinterestFacebookTwitterShare

Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ na 17. Festivalu autorskog filma dobio je argentinsko-španski film „Akacije“ (Las Acacias) Pabla Đorđelija, a nagradu za režiju britanski autor Pedi Konsidin za film „Tiranosaurus“. 

Specijalno priznanje žirija dobio je izraelski reditelj Eran Kolirin za film „Zamena“ (Hahithalfut), saopštio je danas predsednik žirija, australijsko-meksički reditelj Majkl Rou na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda. Članovi festivalskog žirija bili su makedonski reditelj Vladimir Blaževski i filmska poslenica iz Nemačke Gabrijela Brune Majer. 

Rou je istakao da je festival ponudio širok dijapazon žanrova i stilova. „Akacije“ su nagrađene „zato što se izvanredna suptilnost, jednostavnost i hrabra upotreba natuiralističkog ritma kombinuju da bi se stvorio veoma ubedljiv i izuzetno human film“. 

Konsidin je nagrađen jer je stvorio film koji se „odlikuje ličnim rukopisom pravog pripovedača, to je kompleksan i uverljiv svet, u čijem centru je autentičan i harizmatičan junak“, ocenio je žiri. 

U obrazloženju za specijalno priznanje ističe se da je Kolirin „kreirao hrabru i neočekivanu narativnu formu koja razbija klišee umetničkog filma i preispituje tišinu i prazninu savremenog urbanog življenja“. 

Na konferenciji su saopštene i odluke drugih žirija. Nagradu „Aleksandar Petković“ za najboljeg snimatelja dobio je Dijego Poleri za rad u filmu „Akacije“. Priznanje dodeljuje sekcija Udruženja filmskih umrtnika Srbije, a predsednik žirija bio je snimatelj Đorđe Nikolić. Nagradu udruženja novinara i kritičara Fipresci Srbija dobio je „Tiranosaurus“, saopštio je u ime žirija Vladimir Džudović (Radio Beograd). Drugo domaće udruženje – Ogranak Fipresci Srbija dodelilo je svoje priznanje britanskom filmu „Sram“ (Shame) autora Stiva Mekvina, saopštio je u ime žirija Dragan Jovićević (NIN). 

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras će u velikoj dvorani Doma omladine biti završen 17. Festival autorskog filma. Od 30. novembra u takmičarskoj selekciji učestvovalo je 11 filmova. U pratećim programima prikazano je još oko 50 igranih i dokumentranih ostvarenja, u više beogradskih sala. Organizator festivala je udruženje građana „Pogled u svet“.