Počele probe predstave „Drekavac“ u BDP-u

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) juče su počele probe predstave „Drekavac“ po tekstu Maje Todorović, koji je izabran na Konkursu za dramski prvenac tog pozorišta.

Direktorka BDP-a Maša Mihailović je rekla na konferenciji za novinare, da je žiri u kome su, pored nje, bile dramska umetnica i predsednica Upravnog odbora BDP-a Đurđija Cvetić i dramaturg i urednik publikacija u BDP-u Maša Stokić, pregledao 55 tekstova pristiglih na konkurs zaključno sa 15. oktobrom, od kojih čak 32 nisu odgovarala propozicijama. Žiri je izdvojio tri rada – „Drekavac“ Maje Todorović, „Čekajući Goksu“ Ognjena Obradovića i „Berlinci“ Marije Ardeljan, ali i „Going nowhere: prva priča“ Danijele Milovanović, koji je, prema njihovoj oceni, po formi i načinu obrade teme primereniji ekranizaciji, nego inscenaciji. Stokićeva je istakla da je žiri na kraju odabrao dramski tekst studentkinje četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti zbog produkcionih razloga i načina na koji je pisan. Ona je objasnila da se autorka, služeći se crnim humorom, bavi „marginalcima“, ljudima koji su prinuđeni da se snalaze po svaku cenu i pri tome su izgubili ono što ih čini delom civilizovanog sveta. Stokićeva je primetila da mlada autorka ipak ostavlja prostora za nadu.

Todovrovićeva je objasnila da je tekst napisala na trećoj godini studija kod profesora Boška Milina i da joj je početna ideja bila da se bavi iskupljenjem, te je to ostao i dominantan motiv komada, odakle potiče i nada. Ona je primetila da je na prvi pogled teško naći opravdanje za njene junake, ali dok je pisala o njima, trudila se da ih razume i da ih voli, kao i da joj je ta „crnohumorna linija najdraža“.

Rediteljka predstave Milena Pavlović Čučilović izrazila je zadovoljstvo što postoje „mladi ljudi koji na aktuelna dešavanja ne gledaju sa pomirenjem i što postoji pojedinac nasuprot mnoštvu koji ima pravo da veruje u bolje sutra“.

Scenograf je Kristina Radosavljević, kostimograf Staša Jamušakov, za muziku je zadužena grupa „S.A.R.S“, a u glumačkoj postavi su Sandra Bugarski, Milorad Damjanović, Vladan Milić, Andrija Kuzmanović, Ivana Nikolić, Milan Čučilović i Dejan Matić Mata.

Konkursom i predstavom „Drekavac“ Beogradsko dramsko pozorište započinje obeležavanje 65 godina rada.